Kaffemonster

Mensskydd

Igår morse satt Jenna och morrade om någon crazy person som hade hittat på att man kunde limma igen blygdläpparna vid mens. Senare fick jag syn på en artikel i mitt flöde som talade om samma sak. Och nu när jag ska skriva om mensskydd, hittar jag så klart inte artikeln.

Det måste ju vara ett skämt, eller hur? Nu orkade jag inte syssla med källkritik av något slag, för det spelar egentligen ingen roll huruvida tokjäveln hade utvecklat ett sådant lim eller inte. Eller om hans syfte bara var att driva med folk, irritera folk eller vad det nu må ha vart, för det som stod ut i artikeln var att mens var äckligt. Mens är äckligt, kvinnor fördummas av mens och det behövs bättre mensskydd än blöjor och proppar, som kvinnor inte var smarta nog att uppfinna själva. Ja, ni hör ju att det var sån där galenskap som är svårt att ta på allvar.

Mens är äckligt. Mens är äckligt? Alltid, alltid återkommer det. I så många sammanhang där mens kommer på tal uttrycks det att mens är äckligt. Både av sådana som har första hands upplevelser av mens och sådana som inte har det. Mens är äckligt. Och i förlängningen är också de människor som har mens äckliga. Mens är och ska vara skamfyllt och ska definitivt gömmas.

Fan heller! Feministen i mig river sitt hår och vrålar i frustration när det kommer till såna saker. Varken mens eller naturligt blödande människor är äckliga. Det är inget som behöver gömmas eller hyschas om.

Här hos oss har vi aldrig varit tyst om mens. Att tre av fyra lägenhetsinvånare har mens ibland kanske har underlättat det. Alla mina barn vet vad en menskopp är. När min dotter fick mens gick vi ut och firade. Hos oss är mensvärk en fullgod anledning till sjukanmälan. Det är på dessa små och tillsynes obetydliga sätt vi slåss.

Hos oss hänger samtliga mensskydd på krokar på toalettväggen. Varför? Det är alldeles tillräckligt ansträngande att sitta på toa med forsande blod, ömma bröst och huggande smärta i hela mittenregionen helt utan att en ska behöva böja sig ner, eller vrida sig runt, krångla och leta efter mensskydd. Det hänger bindor, tamponger och menskoppar på väggen. De har blivit en inredningsdetalj. Något vi dekorerar med, istället för att gömma undan i skåp eller lådor.

Eftersom vi är tre personer med helt olika mensskyddsbehov, så har vi allt möjligt hemma. Trosskydd, tamponger, engångsbindor i alla möjliga olika varianter, menskoppar och tygbindor.

För ett par månader sedan berättade jag att jag hade beställt en Lunette från Apomera. Nu har jag också hunnit prova den menskoppen och jag är så nöjd! Den är stadig och bra. Läcker inte ett dugg heller (men så hade jag också en ovanligt sparsam mens, så jag ska nog inte yttra mig riktigt än). Lunette-koppen rekommenderas varmt.

Alltså: Billig menskopp, Apomera, fraktfritt. 🙂

Sedan mitt förra mensskyddsinlägg har jag också fått upp ögonen för tygbindor. Intressanta saker det där. Dessutom upptäckte jag alldeles nyligen att Bodystore har mensskydd, bland annat just tygbindor från ImseVimse. Varför har jag inte sett det tidigare?

Jag köpte givetvis lite av varje. Nu ska här provas!

Jag är redan väldigt nöjd med bindorna från Natracare. Ingen plast någonstans. Bindan är gjord av bomull och cellulosa och är biologiskt nedbrytbar. Bindorna är styckförpackade i papper (inte plast!) och de kommer i en kartong (inte en plastpåse). Helt underbart. ALLA tillverkare av bindor borde ta efter här! Jag blir alldeles lycklig av att det faktiskt finns sånt här, att det finns företag som verkar bry sig om hur en livmoderbärares hud mår under mensen.

Tygbindorna har jag inte provat än, men jag kan återkomma om dem sen när jag vet något.

Men i vilket fall: Mensskydd, Bodystore, också fraktfritt!

One Comment

  • Erika

    Många bäckar små, som man säger. Det är inte helt lätt att ha mens, men det är VERKLIGEN inte något som vi ska behöva skämmas över eller hymla med. En helt naturlig – och faktiskt livsberikande – kroppsfunktion som man kan hjälpa lika lite som att man har huvudvärk. Vilket inte är konstigt alls att nämna oavsett sammanhang.

    Jag använder också menskopp, och tycker att den underlättar mitt liv enormt mycket. Det är inte längre något krångel med att ha mens. Jag valde en MonthlyCup från http://www.menskopp.se främst för att de tillverkar i Sverige (extra bra för miljön och återigen en tillverkare som bryr sig om sina kunder), men också för designen på koppen. Jag tycker att den är lätt att sätta in och få den att öppna sig, samtidigt som kulan (inte staven/pinnen som andra koppar har) gör det lätt att få tag i koppen när man ska ta ut den. Toppennöjd verkligen! Ska nog göra som ni gör och låta den hänga framme i den lilla påsen när jag inte använder den! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.