Kaffemonster

Byta tillbaka

Helt plötsligt känns det helt rätt och väldigt angeläget att ta tillbaka mitt flicknamn.

Efter skilsmässan valde jag att behålla min före detta mans efternamn för att jag tyckte det skulle vara så besvärligt att ha ett annat efternamn än mina barn. Tänk vad jobbigt att alltid behöva presentera sig med två efternamn när jag ringer till skolan, att inte förknippas med barnen baserat på efternamn osv… Dessutom skulle jag ju behöva byta ut körkort, pass och alla miljoner kort jag har i plånboken. Jobbigt, jobbigt. Det har varit så mycket enklare att bara behålla det namn jag hade som gift. Mina barns efternamn.

Efter det senaste besöket hos min syster gick det upp för mig hur viktigt jag egentligen tycker att samhörigheten med min familj är. Det är viktigt för mig att signalera denna samhörighet till omvärlden också. Inte ska jag väl gå och släpa på ett efternamn som inte är mitt eget! Nej, jag ska ta tillbaka mitt egna efternamn…

Undrar hur jag ska gå tillväga?

(Att jag inte kom på detta för ett par veckor sedan, innan jag fick ett nytt VISA-kort) 😛

4 Comments

 • Syster som kommer hem inom kort

  Grattis =) <3

  Du ringer till skatteverket och gör detta, kolla på deras hemsida, där står det om namnbyte….

  Om jag nån dag kanske får för mig att gifta mig så ska jag då hete Laakkonen – what ever 😛

  Håller med om samhörigheten där <3

 • Johanna

  Tänk att jag här om dagen undrade för mig själv varför du inte bytt tillbaka 🙂 O att jag kom o tänka på det va för att jag fyllt i namnlappar o hjälpt en kompis med sånna 😛 Jag tycker du gör rätt i att ta tillbaka ditt flicknamn :))

 • Ango

  När jag gifte mig valde jag att behålla det efternamn jag hade innan (vilket var min pappas efternamn som jag bytte till när pappa varit död några år, när jag var 15). Jag har Rogers efternamn som mitt juridiska efternamn, men valde att behålla mitt förra som mellannamn. Om vi skiljer oss kommer jag släppa Rogers efternamn. Att barnen också heter det, det gör inget. För mig känns det som att det skulle vara fel att ha hans efternamn när vi inte är gifta längre. Barnen är ju för alltid hans barn så det är självklart att de får behålla namnet.
  Det är inte så svårt att byta tillbaka. Det mesta sköter ju sig självt via skatteverket. Körkortet måste du ju däremot fixa, men det är bara att åka till Vägverket (finns någonstans i V-ås med all säkerhet). Där kan du fixa foto och allt vid ett och samma besök så då behöver du inte trixa med betalningar och skicka foton och sånt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.