Kaffemonster

Förbannade bilister

En sak som är lika irriterande som att folk inte kan skriva, är att folk inte kan köra. Nu menar jag inte fartdårarna, för deras körning är oftast väldigt bra, det går bara lite fort. Jag pratar om de jävlarna som skapar fartdårarnas ibland lite väl vågade körning, de som kärringkör alltså. Det borde vara så att samtliga körkortsinnehavare får gå ta en 1-dagskurs i bilkörning vartannat år eller så, för att påminnas om hur man beter sig i trafiken.

Till exempel, det är inte okej att ligga 20 km under hastighetsbegränsningen. Speciellt när inte är något som helst fel på väglaget. Kärringkörarna verkar vara rädda för andra bilar och hoppar därför på bromsen så fort de får syn på en annan bil. Vidare så verkar det vara så att en Skoda drivs fram av vindkraft. Gaspedalen är extrautrustning som väldigt få Skodor har. När det går långsamt så är det oftast en Skoda som ligger framför och sniglar sig fram. Åtta gånger av tio. Kolla själv så får du se. 😉

Det är heller inte okej att puttra i 50 på en motorvägspåfart för att sedan, väl på motorvägen, ta en kvart på sig att komma upp i hastighet. Påfarten ska användas för acceleration och man SKA vara uppe i gällande hastighet när man väl har nått slutet av påfartsfilen. Påfarterna har alltid ett accelerationsfält eller så kommer man in på en 2-filig sträcka på en gång. Det finns ingen anledning att sitta och snigla sig när det finns gott om till att anpassa hastigheten medan man befinner sig i accelerationsfältet. Samma sak gäller vid avfart. Ge fan i att bromsa in en kilometer före avfarten bara för att du planerar att svänga av. Det är först efter man befinner sig på avfarten som man ska bromsa in.

När vi ändå talar om att inte riktigt veta var gaspedalen sitter, så är det lika bra att ta upp detta med att vid en korsning med väjningsplikt kasta sig ut på huvudleden, två meter framför en bil som redan kör där i 70, bara för att även där ta en kvart på sig att komma upp i gällande hastighet. Vad fan är det får sätt? Sitt för fan och vänta tills bilen har kört förbi så att den slipper idiotbromsa för att undvika att köra på den otåliga token. Om den som inte respekterar väjningplikten har bråttom och absolut måste kasta ut sig före kommande bil, så får den också gasa efter svängen.

När folk ska svänga vid en korsning så stör jag mig på alla möjliga saker de hittar på. Man behöver till exempel inte parkera 300 meter före korsningen och krypköra fram tills det är dags att svänga. Visst ska man sakta in i god tid och så, men ofta går det rätt mycket till överdrift. Sen är ju detta med att hålla till höger respektive vänster vid svängar. Om du svänger höger, så ska du ligga så långt till höger som möjligt. Du ska inte först lägga dig vid mittlinjen (och parkera allt som oftast) för att kunna svänga höger. Din bil är inte så stor. Ska du till höger, lägg dig i väggrenen, bromsa och släpp förbi bakomvarande. Ska du till vänster, lägg dig vid mittlinjen. Detta fenomen stöter jag på väldigt ofta vid korsningen vid Statoil på vägen till Kolbäck. Där är väggrenen lika bred som ett vanligt körfält, men det är inte många som fattar att använda den när de ska in mot Kolbäck. Alltså; ska du till Kolbäck, lägg dig i väggrenen. Ska du upp på E18, gasa!

Vad mer…? Jo, 2+1-vägar har ju tydligen speciella körregler. När det är enfiligt ska man köra så sakta som möjligt. Gärna inte mer än 50. När det är tvåfiligt ska man upp i minst 150 så att ingen kommer om. Mig veterligen är inte detta något som lärs ut på körskolorna, men det är tydligen någon oskriven regel. Precis som att inte alla högerregelskorsningar inte tillämpar högerregeln. Suck!

Om du ska köra om någon, kör då om! Ligg inte i vänsterfilen i 10 km och fundera på om du ska köra om, om gaspedalen fungerar eller vad det nu må vara. Kör om, så att vi andra också kommer om. Och för guds skull, bromsa inte in och matcha den långsamma bilens hastighet i tron att det endast är du som ska om. Vi andra som ligger bakom dig vill också köra om, gärna innan den tvåfiliga vägen tar slut.

Till slut, blinka för fan när du ska ut ur en cirkulationsplats! Grrr!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.