Kaffemonster

Alla mina tänder tycker inte om mig

Det här med att gå runt med en bedövad mun börjar bli en vana. Jag har varit hos tandläkaren igen. Alla mina tänder tycker inte om mig. 🙁 Den tanden som protesterade och var besvärlig i somras är nästan färdig, men nu har grannen mittemot börjat med samma härjanden. I flera dagar har jag haft ont i hela högra huvudet, men först igår förstod jag att det är bara en enda tand som gör ont. Allt det andra är bara sympatisörer.

Istället för att lägga mig ner och dö, vilket var det alternativ som verkade mest lockande, ringde jag till tandläkaren igen och hoppades på att få uppleva ett liknande underverk som i somras. Jag fick en akuttid idag. Yess! Halva underverket på plats och nu behöver vi bara ha rätt tandläkare, han som tar bort smärta inte hon som skapar det. Det hjälpte inte alls att tänka på att jag VILL ha den duktiga tandläkaren. Jag fick inte honom. Jag fick min vanliga, som inte alls är lika duktig.

Det kostade mig 500 kr att svara på frågor jag inte förstod, få en bedövad mun och bli informerad om att jag inte har någon karies så det inte borde göra ont. Jag kom därifrån med lika mycket ont som jag gick in med. Det känns ju väldigt onödigt. Bedövningen gillar jag ju. Skulle inte ha något emot att ha några sådana sprutor här hemma. Jag är inte lika förtjust i att behöva ha jättejättejätteont i hela käken TROTS att jag har fått två bedövningssprutor. Varför borrade hon upp tanden om hon inte tänkte ta ut de saker som gjorde ont, som han den första tandläkaren gjorde? Hon bara grävde runt med sina pinnar och luktade sedan på dem. Jag fick lukta jag med, men kände ingenting. Hon sa att det luktade något. Vad vet jag inte, för jag förstår inte vad hon säger. Av samma anledning undviker jag att fråga henne saker, för att jag förstår inte vad hon säger.

Nå, även den tanden behöver rotfyllas. Det kom fram efter 15 bilder. Hon sa något och jag uppfattade “gnissla tänder”. Ja, jag gnisslar tänder, men är det det som är orsaken till rotfyllningen? Svaret var att “ja, gnissla tänder”. Suck.

Jag fick ett kostnadsförslag för lagningen av denna tand. Så min förra faktura på 3,6K får sällskap av en ny, på 2,8K. Det tyckte tandläkaren var bra, hon missuppfattade hela kalkylen och tyckte att det är samma samma, inga pengar. Ehh… jo, fk betalar hälften men det är fortfarande 2800 pengar. Suck. Jag vill ha en riktig tandläkare. Jag känner inte min näsa. Inte mina läppar heller. Men nog fan har jag ont.

För att åtminstone slippa ömmandet i tandköttet och kinden, som är inflammerade på något vis, gick jag till apoteket och köpte diverse bakteriedödande bedövande munprylar. Tanten på apoteket skrattade lite åt min när jag var så desperat efter allt, vad som helst, som ger lite smärtlindring.

15 Comments

 • Britt-Marie

  Jag lider verkligen med dig! Jag har själv stora problem med mina tänder, men har i nuläget inte råd att besöka tandläkare.
  När jag läser det du skriver om din tandläkare… jag undrar om du inte borde begära att få ett utlåtande av en annan tandläkare? Det har du väl ändå rättighet till.Jag tycker det låter lite mysko alltihopa. Inte för att jag vet något om tänder och deras sjukdomar och problem, men jag får en konstig känsla… En mycket konstig känsla!
  KRAM!

 • Kirsi

  Jo, jag ska definitivt ha en annan tandläkare. Ska ringa ner imorgon, för nu är smärtan mycket värre igen.

  Jag ska egentligen byta tandläkarmottagning helt, men eftersom jag var tvungen att gå till min nuvarande tandläkare i somras när det var så akut, och de inte är klara med den tanden ännu, så får jag inte flytta till min nya tandläkare… 🙁

 • Britt-Marie

  Jag förstår! Hoppas det ordnar sig för dig, och att du i fortsättningen får gå hos en annan
  tandläkare. Du ska inte behöva ha det så här. Jag håller tummarna!

 • Pelle

  Hej!
  Fin och välskriven blogg du har.
  Usch lät inte kul det där tandläkarbesöket.
  Hoppas det gick bra sen och att rotfyllningen blev bra, det var din första rotfyllning?

  God Jul.
  /Pelle

  • Kirsi

   Tack. 🙂

   Nej, tandläkarbesök är inte alls kul. Den första rotfyllningen gjorde jag tidigare i höstas, men jag har fortfarande problem med tanden.

   Den här tanden som strular nu har inte hunnit rotfyllas ännu eftersom den är infekterad hela tiden. Ny tid och nytt försök i januari, så vi får se om det går vägen då.

   • Pelle

    Så lite så.
    Den krånglar fortfarande även att den är “döddad” och rejält fylld?
    Är det så hemskt med rotfyllning som alla påstår eller är det än värre?
    Den tanden som strular nu är sen tidigare lagad/fylld eller?

    Trevlig fortsättning.
    /Pelle

    • Kirsi

     Det är inte så hemskt med rotfyllning som folk säger. Jag har varit ordentligt bedövad alla gånger utom vid den första “utgrävningen”, så det har inte gjort ont alls. Vid det första tillfället gjorde det lite ont med borrandet och filandet, det värsta smärtan orsakades dock av den där gummigrejen som spändes runt tanden. Det jobbiga med rotfyllningen är att det tar så lång tid, närmare en timme. Inte alls kul att ligga med munnen öppen så länge.

     Jag har en rotfylld tand som är helt klar och den ilar lite titt som tätt. Tandläkaren har kollat,säger att den är ordentligt fylld och förstår inte riktigt varför jag känner av den fortfarande. Den andra tanden som ska fyllas i slutet på januari har lugnat ner sig nu efter det sista tandläkarbesöket. Vi får hoppas att det håller sig. 🙂

     • Pelle

      Okej.
      Är både den de håller på med och den de gjort tidigare kindtänder eller?
      Hur menar du med gummigrejjen de spänner runt tanden?
      Rotfyllning betyder mycket borrande mer än vid vanlig lagning eller du kanske inte har lagat så mycket och sluppit sånt där omtalat amalgam i dina tänder?

      Det kan inte vara nan tand bredvid som ilar/isar?

      Hoppas jag inte är för frågvis.

     • Kirsi

      Ja, varför är du så nyfiken egentligen? 🙂

      Den är en sedvanlig rotfyllning som har gjorts. Nuförtiden används inte amalgam som fyllning vad jag har förstått, utan tanden fylls med något som kallas guttaperka. Det är den fyllningen jag har fått.

      Information om rotfyllningar finns bland annat på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Behandlingar/Rotfyllning/

      Om du googlar på bilder på rotfyllningar så hittar du även bilder på den där gummisaken som fästs runt tanden vid både borrandet och fyllandet.

      Båda mina rotfyllningar är kindtänder, ja.

 • Pelle

  Undrade bara lite, du verkade ha så bra koll på ditt svar. Många säger ju att det är så pass hemskt dyrt och smärtsamt med rotfyllning.
  Och du är även för ung för att ha fått tänder lagade med amalgam i tonåren med?
  Kollade filmen och det såg inte så skoj ut. Men enligt dig så är rotfyllning som att laga en vanligt hål bara mer uttdraget och betydligt dyrare?

  • Kirsi

   Ah. Lite koll har jag ibland. Mest tack vare google. 😉

   Precis, en rotfyllning gör inte mer ont än något annat hos tandläkaren. Förutsatt att man får bedövning. Den tandläkaren (som jag senare bytte bort) som gjorde första fyllningen bedövade som sagt inte vid första rensningen, och då gjorde det ont. Inte så allvarligt ont som folk säger dock. Värre smärta har jag varit med om. Efter den gången har jag bett om bedövning vid varje besök och då känns det inte alls.

   Så om du skulle ha en rotfyllning inom synhåll så behöver du absolut inte vara orolig.

   Men dyrt är det, definitivt.

   • Pelle

    Okej.
    För det känndes nästan som du jobbade med sånt på dina svar, men google löser många frågor.
    Har du lagat mycket vanliga hål med så du vet hur det är både med och utan bedövning?
    Det jobbiga med rotfyllningen är väll att de fyller munnen med de flesta redskap de har ungefär väll?
    Syns det på tanden efteråt att den är rotfylld eller används samma fina lagningmaterial som till vanliga hål?
    Du är rätt glad att du sluppit amalgam låter det som…

    • Kirsi

     Hehe. Tack för komplimangen! 🙂

     Jag har bara dessa två (nå, en och en halv) rotfyllningar som referens. Jag lagade någon tand när jag var i tonåren, men jag minns inte riktigt hur det kändes eller om jag fick bedövning eller inte.

     Nä, det är inte så fasligt mycket redskap i munnen. De använder ju bara ett åt gången. 😉 Det jobbigaste är gummiduken som spänns runt tanden.

     Lagningen syns inte alls när den väl är färdig. Efter rotfyllningen blir det ju en vanlig lagning med tandfärgat material på hela alltet.

 • Pelle

  Så lite så.
  et låter som du vekar ha en väldigt välskött mun med rätt få fyllningar.
  Men den färdiga rotfyllningen vill tandläkaren helst inte in och rota i igen eller, även att den isar?

  Är det några filar eller nått när de rensar tanden? Men den där sugen får du väll ligga konstand under hela processen väll?

  Men du har sluppit sätta krona på för det kna man väll ibland få göra efter rotfyllning?

  Hoppas det nya året börjat bra och trevlig helg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.