Kaffemonster

Hur tänker folk när de röstar egentligen?

Nej, jag har inte för avsikt att explodera över att folk röstade tokigt så att fel låt vann. (För att även jag bidrog till att Sannas låt vann. 😉 )

Jag är genuint intresserad av att försöka förstå vad som ligger grund för hur folk väljer att rösta. Nu är ju melodifestivalen det som ligger närmast till hands, men i förlängningen funderar jag även på hur folk tänker när det verkligen gäller, som när det ska röstas i EU- och riksdagsvalen.

Jag har både aktivt deltagit i och observerat diskussioner gällande röstning. Redan under melodifestivalens deltävlingar har jag reagerat på att folk verkar folk inte rösta på den låt de tycker mest om, utan den låt de tror kan vinna i ESC. Jag tycker själv att det är en märklig bedömningsgrund, men jag kan ändå ha lite förståelse för dessa försök till taktiskt röstande när det handlar om relativt oväsentliga saker som musiktävlingar.

Under gårdagens final var det rätt intressant att följa fb-flödet. Och lite skrämmande om man tänker efter. Det var specifikt ett svar på den enkla frågan “Vem tycker ni ska vinna?” som fick mig att haja till. Frågan var väldigt tydlig, den bad om ens personliga åsikt. Svaret var dock ett utlägg som kunde tolkas som att personen egentligen gillade en låt, men eftersom hon inte trodde att det skulle hålla hela vägen så valde hon att utnämna ett annat bidrag som favorit.

Men!! Om en människa översätter “vad vill jag” till “vad tror jag att resten av världen vill att jag vill”, så är något knasigt. Väldigt, väldigt knasigt. Var kommer sånt tänk ifrån? Och varför är det så vanligt? Lyssna på en bunt människor under några veckor, så märker du själv att det är rätt vanligt…

Den skrämmande biten är att denna typ av resonemang begränsas inte till röstningen i diverse underhållningsprogram. Folk tänker likadant när det kommer till situationer då ens röst verkligen (VERKLIGEN!) är viktig och faktiskt räknas. Som i de kommande valen. Jag har fått frågan “varför rösta på ett parti som inte har en chans att komma in i riksdagen?” Varför? Vad är det för tankegång? För att det här är inte stryktipset. En vinner inte pengar på att gissa rätt.

Meningen är att en ska rösta på det som en tycker om. Folk behöver ta ansvar för sina känslor och åsikter och rösta enligt det som ligger dem varmast om hjärtat. Inte på det som de tror förväntas av dem.

Hur kan resultatet av någon typ av röstning någonsin vara äkta, om människor inte lyssnar inåt och röstar enligt vad som tilltalar just dem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.