Kaffemonster

Aktivitetsrapportering

För ett tag sedan fick jag hem papper från Arbetsförmedlingen som talade om för mig att jag behöver aktivitetsrapportera. Jaså? Ska jag? Märkligt.

Jag har nog gått igenom hela känslospektrat när det gäller min inställning till det ursprungliga brevet, det nya brevet och de två mejlen jag har fått i ärendet.

Förvåning var det initiala. Jag uppfattar mig inte som arbetssökande och trodde heller inte att AF betraktade mig som det. Jag är ju inte arbetssökande i den bemärkelsen. Jag är visserligen inskriven på AF, men är varken lös eller sökande. Kanske får en automatiskt en sökande-stämpel då. Jag vill dock minnas att jag skrevs in på AF innan jag ens blev anställningslös, så det borde finnas en kryssruta som berättar titeln på facket jag sitter i.

Efter förvåningen kom klumpen i magen. De menar alltså på allvar att jag ska komma ihåg YTTERLIGARE datum då jag behöver avlägga någon form av rapport. Varje månad berättar jag redan för försäkringskassan att jag har varit på jobbet. Detta är något jag behöver göra för att få aktivitetsstöd. Jag får dessutom inte skicka in det före den 11:e, inte heller får jag glömma det för många dagar efter den 11:e om jag planerar att ha några pengs lagom till räkningarna ska betalas.

För den som inte riktigt vet vad jag menar med klump i magen, så är det så att varje sån här “MÅSTE GÖRA-FÅR INTE GLÖMMA-PASSA EN DAG ELLER TID”-aktivitet väger ungefär som en tegelsten i magen. Det ligger där som oro hela tiden. Det tar upp en massa utrymme i både tid och tankeverksamhet när jag dagligen kontrollerar kalendern och funderar på om det är så att allt som står på en dag verkligen är allt eller om jag har glömt något. Men det blir bara TVÅ tillfällen på en månad som det behövs ansträngning. Well… Nej. Nästan allt kräver sin egen tegelsten. Att åka till jobbet. Lämna och hämta ungar. Handla, tanka bilen, betala räkningar, inbokade möten, läkarbesök… Då är inte det är bara en av två saker, utan det är en sak TILL, som läggs på allt det andra som redan finns.

Sedan tyckte jag lite synd om. Inte bara om mig själv som nu har extra stress helt i onödan, utan även om de stackars medarbetarna på AF som får till uppgift att plöja igenom alla dessa rapporter. Undrar hur det ska gå till? Anställer de extra folk? Får den befintliga personalen mer betalt för att syssla med detta? Eller är det helt enkelt så att de får försaka viktigare arbetsuppgifter för att ha tid att fokusera på att gå igenom rapporterna?

För en liten stund kunde jag också se humorn i detta. Då speciellt upprepningen av “det är för DIN EGEN skull”. Haha! Är det så att mantrat behövs för att den som hittade på det här ska kunna sova om nätterna? Nej! Aktivitetsrapportering är definitivt inte för MIN skull. Skulle något vara för min skull, så skulle de utse en söt liten person som fyller i rapporterna till FK åt mig, så att jag slapp oroa mig för att glömma och bli helt hemlös, utsvulten och fattig.

Vrede, var det som kom sedan. VAFFAN är det för jävla dumheter? Till vilken nytta? Är kravet på rapportering något annat än slöseri på resurser på ALLA nivåer? I min hjärna är det rätt tydligt att det är ännu ett sätt att visa misstro till folk. Jag är lite förolämpad faktiskt. BLAH!

Detta har tagit så mycket energi från mig så jag har inte ens orkat ifrågasätta hela allt när jag har pratat med min handläggare. Jag har försökt putta bort hela ilskan genom att tänka att snart är jag ju anställd och behöver inte alls finna mig i någon obligatorisk skräp-rapportering. Jag har tänkt att jag gör nu snällt den här och nästa rapporten, det finns säkert tillräckligt med folk som gnäller om allt det här ändå.

Nå. Idag när jag satte mig och fyllde i detta återkom ilskan och jag skrev lite mer än vad som efterfrågades. Säkert hade jag kunnat bocka i “inget att rapportera” om jag velat, men nu kände jag att det behövdes en demonstration i hur dumt hela konceptet är. Undrar vem det är som får läsa det? Är det kanske min egen handläggare?

Det blev ganska tydligt att inte ens sidan där jag skulle fylla i mina aktiviteter tyckte att jag platsade där. Jag kunde inte välja arbetsträning, arbete eller aktivitet enligt handlingsplan i listan över godkända aktiviteter. Om det jag gör om dagarna inte kvalificerar till “aktivitet som leder till jobb”, varför ska jag då skapa en rapport?

aktivitetsrtapport1

Har jobbat enligt planen för arbetsträning hela månaden. Om någon behagade att tänka annorlunda än att dra alla över en kam (och därmed klassa alla som är inskrivna på af som lata, bidragshamstrande parasiter som behöver granskas och kontrolleras), så borde det framgå någonstans att det är både olämpligt och onödigt för mig att ägna mig åt de aktiviteter som den här sidan klassar som “att söka jobb”.

För att förtydliga min situation; efter ca 2,5 års sjukskrivning började jag, som ett steg i min rehabilitering, arbetsträna i augusti förra året. Jag har jobbat 3 dagar i veckan fram till för ett par veckor sedan, då jag gick upp till halvtid. Jag är inte frisk nog att jobba mer och jag är definitivt inte i skick att söka jobb och marknadsföra mig själv till nya arbetsgivare. Jag kommer dessutom att bli anställd på halvtid den 1 april.

aktivitetsrtapport2

Jag har jobbat alla de dagar jag ska enligt den överenskomna handlingsplanen. Lite irriterat undrar jag mest vad denna rapportering som “är för min egen skull” ska göra för nytta. Gjorde den nytta för mig? Nej, den skapade ett extra stress- och orosmoment för mig. Något som jag inte riktigt har råd att leka med. Gjorde den nytta för dig, vem du nu är som läser detta? Är ditt arbete enklare nu? Har du mer tid över till vettigt? (fortsätter i nästa rapport!)

Nej, jag tänker inte fylla i varje aktivitet som instruktionerna säger. Varje aktivitet är ju jobb, något jag har gjort för att få jobb. Och det har ju lett till en anställning. Allt detta borde vara synligt i AF:s system, vilket gör detta till en extra onödig aktivitet.

aktivitetsrtapport3

Den 7:e jobbdagen denna månaden, helt enligt planering.
(fortsättning från föregående rapport)
Eller blev denna aktivitetsrapport ytterligare en punkt på din (vem du nu är) att göra-lista som egentligen inte genererar något vettigt, något som bara slukar värdefull tid? Mejla mig och berätta! Min mejladress borde synas där någonstans…

När jag var klar med att meddela AF att jag inte gillade att fylla i rapporter helt i onödan, så fick jag lite extra bannor i fet text:

aktivitetsrtapport4

Du har inte sökt några jobb den här perioden. Du har heller inte lämnat någon intresseanmälan, något cv eller varit på intervju. Stämmer det?

Om du får arbetslöshetsersättning är det viktigt att du söker jobb aktivt. Vi meddelar din a-kassa om vi bedömer att du inte har varit aktivt arbetssökande eller inte står till arbetsmarknadens förfogande. A-kassan beslutar sedan om det påverkar din ersättning.

Tröttsamt. Och way to go att skeppa över ansvaret på någon annan…

4 Comments

  • Anders S Lindbäck

    Enligt de regler som gäller så måste man idag söka jobb om man inte har något jobb – och detta gäller även om man har ett jobb som börjar inom kort.

    Låter lite konstigt. Men så är tyvärr de hårda reglerna som gäller idag. För tänket är att om man inte har jobb så måste man söka nytt jobb – och detta gäller även om man nästa vecka kommer börja sitt drömjobb!

    Alliansen hoppas att då folk skall söka sig ett tillfälligt jobb som räcker några dagar. Men sådan jobb finns knappast idag. Så tanken är lite dödfödd och dum från början.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.