Annonser

Den där kokosoljan

Har du använt kokosolja någon gång? Inte? Då föreslår jag att du testar det. 🙂 Hemma hos oss har vi använt kokosolja i ungefär ett år nu och vi är väldigt förtjusta alla tre. Nå, kanske mest jag och min son.

Innan du börjar med invändningar om att du ju inte gillar smaken eller lukten av kokos, så vill jag informera dig om att kokosolja kommer i varianter av både kallpressad och varmpressad. Den kallpressade oljan har både smak och lukt av kokos medan den varmpressade är fri från smaker och lukter. Vi köper mest den varmpressade varianten, eftersom vi heller inte är så förtjusta i smaken av kokos. Visserligen ska den varmpressade oljan innehålla färre nyttigheter än den kallpressade, men det kan inte hjälpas. Jag har dock upptäckt att det i affärerna oftast bara finns kallpressad kokosolja, så jag brukar handla min olja på Bodystore.com.

Vi använder kokosolja till matlagning och kroppsvård, men det finns många fler användningsområden. Som hårinpackning, klådstillande salva och energigivande tillskott är nog det jag oftast läser om. Min vän Camilla borstar tänderna med kokosolja. 🙂 Användningsområdena är, som sagt, många och varierande. Men som med all information som flödar till en, på och av internet, ska man vara lite försiktig med vad som tas för sanning, vad som fungerar och vad inte. Det bästa är helt enkelt att testa själv och på så vis skapa en egen uppfattning baserat på egna erfarenheter.

Våra erfarenheter är bara positiva. Eftersom kokosoljan sägs tåla högre temperaturer än annan olja, så väljer jag gärna att steka i det. Förutom att kokosoljan inte är flytande förrän i temperaturer över 24 grader, så fungerar den i matlagningen som vilken annan olja som helst. Det är våra erfarenheter av kokosoljan som kroppsvård som är orsaken till att jag alltid vill ha minst en burk kokosolja hemma (vi brukar ha två, en till matlagning, en till kroppen).

Sonen har lidit av eksem i hela sitt liv och är numera superförtjust i att bara behöva smörja sig med kokosoljan. Till skillnad från alla de salvor som läkare brukar skriva ut, svider det inte alls att smörja torr och sårig hud med kokosolja. Man behöver heller inte akta ögon och mun när man smörjer ansiktet och det finns inget som missfärgar kläder om det råkar komma lite på dem. Allt detta gör att sonen inte slarvar så mycket med smörjat nu och hans hud mår mycket bättre av regelbunden kokosolja. Det finns givetvis slarv fortfarande. Senast förra veckan hade han händerna fulla av sår och sprickor. Han smörjde sig noggrant vid läggdags och redan morgonen efter syntes det en tydlig förbättring av eksemet. Att kokosolja har läkande och klådstillande egenskaper ingår därmed i vår erfarenhet av oljan.

Själv smörjer jag också hela kroppen med kokosolja, men är mest imponerad över hur mjuka och fina fötter jag fick av ihärdigt smörjande med kokosolja. En period hade jag inga sprickor alls på fötterna (de kom tillbaka när jag slutade smörja).

Det bästa av allt är ändå vetskapen om att inget konstgjort, inget onaturligt och inga skumma saker hamnar på mitt eller mina barns hud när vi använder kokosolja. Ekologisk, så klart.

Jag rekommenderar alla att testa! 🙂 Via länken här nedan kan man köpa två burkar kokosolja på bodystore.com för 151 kr. Skitbilligt. Det finns flera andra sorter där också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.