Recept

Mer godis

Igår blev jag riktigt sugen på att baka lite kola. Det har jag heller aldrig gjort förut, så det var ju på tiden att jag testade. Riktigt lyckat blev det. Goda som fasen är de! 😛

Chokladkola enligt någon random sajt (min egen tolkning såklart):

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på högsta värme och rör om noga.
Fortsätt sedan att koka på medelhög värme utan att röra om. Smeten reser sig rätt mycket, men ska inte koka över.
När smeten har tjocknat lite och börjar sjunka igen är det dags att röra om lite försiktigt i botten så att inget bränns vid.
Tiden tills smeten börjar sjunka varierar från 5-20 minuter. Ju större kastrull, desto fortare går det.
Smeten ska sedan fortsätta koka i allt från 5 till 60 minuter. Rör om lite då och då.
Kontrollera smetens temperatur med en kökstermometer. Vid 120-125 grader är smeten klar och kolan blir mjuk och småseg. Vill man ha en hårdare kola ska smeten bli 130 grader. Har du ingen kökstermometer kan du kontrollera smetens status genom att göra kulprovet. Vet du inte hur man gör kulprovet, googla.
När smeten är tillräckligt varm, eller har klarat kulprovet, ska den klickas i knäckformar eller bredas ut på en smörpappersklädd plåt för svalning.
Jag använde knäck- och ischokladsformar och det blev ungefär en miljon kolor.

När jag sedan gick och la mig, übertrött och alldeles slut av att ha gjort en miljon kolor och färgat håret, så kom jag på att jag kan ju göra finfina presenter av godiset och dela ut till höger och vänster. När jag ändå låg och vilade till serier så piggnade jag till och funderade på olika varianter att göra dessa presenter på. Det visade sig att jag inte kunde släppa idébiten alls, så jag var tvungen att gå upp vid 00.30 och tillverka godispresenter. För att få det ur systemet liksom, och kunna somna. Såhär blev de! En liten folieskål i mitten med några bitar torgfiachoklad, chokladkolor runt skålen och sedan inslagen med cellofan och en liten julfärgad rosett. Inte lika snygga som de var i mitt huvud, men väl dugliga ändå. 🙂 Nu måste jag bara hitta folk att ge dessa till.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.