Kaffemonster

Tjugitvådje december

Nu är jag stressad. Julstressad. Inte för att det ser ut som ett helvete här hemma, julstädning är inget jag sysslar med. Inte för att vi har ett par klappar kvar att köpa, inte heller för att allt julgodis snart är slut och jag borde laga mer så att ungarna också får lite grann. Jag är stressad för att jag inte får vara hemma över jul. Vi måste åka runt till alla möjliga. Vi måste åka runt överallt för att förbereda för att åka runt till alla möjliga.

Jag har inte hunnit lämna mormors julklappar till henne. Jag måste göra det idag, men jag har ingen lust att åka någonstans. Jag måste till apoteket igen för jag har snart slut på både astmamedicin och stämningstabiliserande. Jag vill inte åka någonstans. Jag måste göra en miljon köttbullar så att vi kan ta med oss det överallt där vi ska vara för julfirandet. Något jag också måste göra idag. Jag vill inte göra köttbullar. Skulle behöva handla en skinka och laga den. Jag vill ha en egen julskinka åtminstone. Jag vill inte vara i någon affär. Jag vill inte handla. Vi måste också handla diverse annat att ta med till julfirandet hos alla andra. Någon har beslutat att vi ska handla räkor och skum kaviar och ta med oss. Jag vill inte handla räkor och kaviar. Ingen i vår familj äter ens det.

Imorgon är det klipptid. Jag vill inte sitta hos någon överdrivet tjattrande frisör och svara på alla möjliga onödiga frågor som alltid ingår i klippningen. Jag vill inte stressa över att det först är klippning och sen ska vi hinna göra oss i ordning för julfirande hos älsklingens familj. Jag vill inte fira jul hos andra. Jag måste besluta om, och i så fall vad, vi ska ta med för julklappar som ungarna kan öppna hos dem. Så att det inte blir samma besvikelse som förra året att de får bara ett par klappar var medan de andra barnen får miljoner. Jag vill inte ha julklappsöppning hos andra. På lördag måste vi åka och fira jul hos min familj. Jag vill inte åka och fira jul där. Jag vill inte släpa på julklappar och annat skit. Jag vill inte vänta på maten, potatisen blir aldrig klar. Jag vill inte vänta på att alla ska äta klart, vänta på julklappar, vänta på att det är tillräckligt sent för att åka hem, vänta på ingenting. Jag vill inte.

Jag vill vara hemma. Bara vara hemma. Med mina barn, se på när de öppnar sina julklappar. Hemma, vid vår egen gran. Jag vill laga min egen julmat. Hemma, i min egen takt, i lugn och ro. Jag vill umgås och ha det mysigt med ungarna och älskling. Jag vill bara vara hemma. Varför är vi aldrig hemma?

Jag blir så stressad. Irriterad. Och ledsen. Juljävel!

Jag vill bara gråta.

7 Comments

 • mamma

  Det finns inga måsten….Vill du vara hemma så är du det, visst skulle det vara kul om ni var hos oss men det är absolut inget måste 🙂 Man kan ju bara byta julklappar o inget mer….Köttbullarna kan jag faktiskt göra 🙂 Inte behöver du stressa, du gör det du känner för och själv vill göra 🙂 Vad alla andra vill ska du inte bry dig om (tycker iaf jag ). Mormors julklapp kan ju Petri ta med i morgon 🙂 Ta det bara lugnt <3

 • Kirsi

  Ja, vi kommer. Jag behövde bara gnälla en del. Det känns bättre nu. Jag fixar köttbullar, måste ju ändå göra det.

 • Vidde

  Vill du ändra på det eller gnälla om det? Bestäm hur du vill ha det och gör precis så. Om inte i år så nästa. Det är inte för tidigt att bestämma det nu.

  Jul hemma med barnen låter helt sjukt mysigt!

 • Leena Kivioja

  Meeeen ta nu o bestäm att nästa jul är ni hemma….då får man göra som man själv vill…..i sin egen takt. Så har vi gjort sedan barnen var små, ingen ska komma o rubba min jul den är min…..Efter jul kan man ju åka runt men på julafton ska det vara som man själv vill…..
  Vi har firat hemma hos Johanna sen vi tog bort stugan o dit har vi tagit andra som ej har någon att fira med…..Mat finns ju till ett helt kompani iaf heheh
  Vi köper all mat hem till Johanna o så gör vi alla lådor på kvällen o skinkan på natten Min jul börjar efter Kinarestaurangen…..på min födelsedag heheh
  Jag bara älskar julen!! Underbara jul…..
  Bestäm redan nu hur ni ska göra nästa år o gör en tradition….en som bara är eran egen…..ni gör den mat ni äter osv. ingen stress….GOD JUL kram kram

 • Kirsi

  Jag behövde nog både gnälla en del och bestämma mig för förändring. Och få veta att det är okej med förändring. Nästa år ska vi vara hemma. Nästa år får älskling lov att vara ledig. Famljerna får gärna komma hit och fira med oss, men vi åker fan ingenstans. 🙂

  Phu! Vad skönt det känns att säga det! 🙂

 • Johanna Larsson

  Härligt att det blir en ändring till nästa år! De enda måsten som egentligen finns med julen är de vi lägger på oss själva.
  Tror de flesta kan känna igen sig – iallafall kvinnor, särskilt de som känner ett inre krav på sig själva att vara duktiga och att allt ska vara perfekt. Jag har börjat inse att om det blir stress och press i det hela så är det inte värt det, det är inte roligt för någon. Stressen, ångesten, den spända stämningen som kan uppstå under julmånaden hos många… själv äter jag hellre halvfabrikat om alternativet är att folk är stressade och mår dåligt på grund av alla “måsten”. Det ska vara roligt och lustfyllt att göra köttbullar och griljera skinka, är det inte det utan bara något man känner att man “måste” göra så har det blivit fel tycker jag. Samma med släktingar, om det kostar mer än det smakar att fara runt överallt så kan man strunta i det. Jag tycker att det är jättebra att du skriver av dig precis hur du känner. Det enda måstet är att vara sann mot sig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.