Kaffemonster

Tandläkarkärring

Idag hade jag mitt andra besök hos tandläkaren. Fullt av överraskningar var det. Det är visst så att en rotfyllning sker i två omgångar. Något jag fick veta när jag legat med munnen öppen i en timme. Rättare sagt, nästan fick veta. Helt klart blev det inte förrän jag kom hem och googlade lite.

Jag var inte alls lika nervös idag som jag var förra gången. Det borde jag ha varit. Jag hann inte mer än svara att jag inte har haft ett dugg ont sedan mitt förra besök, innan hon började göra illa mig genom att riva runt med sina pinnar i munnen. Eeeeeyy! Var är bedövningen? Ingenstans i närheten av min mun i alla fall. Det behövdes visst inte. Vi skulle ju bara och bara. Jaha. Okej. Gör ditt bara bara lite fort då, och låt mig svälja ofta så att jag inte får panik. Till en början var det inte så farligt. Det ilade till lite då och då när sköterskan räknade till fem, till nästa svälj-paus. Det tog två minuter. Sen satte hon fast någon plastduk runt tanden, och alla glömde bort pauserna. För den där spiraliga sugargrejen skulle ju ta hand om all saliv. Mmm… den var mer intresserad av att suga ett hål igenom min tunga.

De följande 56 mins var bara panik. Det var en förfärligt massa petande, grävande och plåtande. Det var obehagligt som fan och det gjorde ont ibland. Smärtan av grävandet var inte så allvarlig, det var de där grejorna som höll fast plastduken som var det jävliga. Det var det där bara barat som jag borde ha haft en bedövning för. Nå, jag låg där och tänkte att jag klarar detta, det är inte så länge kvar och sen är det över.

När stolen väl var på väg mot sittläge igen kände jag med tungan att tanden återigen hade ett stort hål i sig. Samtidigt undrade tandläkaren när jag kunde komma. Komma? Jag ska gå nu. Hon skrattade och frågade igen. Men vadå? Va? Va? Ja, när kunde jag komma tillbaka för rotfyllning. Tillbaka? Var det inte det som precis gjordes?? Nej, nu hade hon bara rensat, spolat, haft i bakteriedödande, kollat längden på roten och gjort en provencalsk lagning. Say what? Sköterskan fick nu översätta och det betydde visst tillfällig lagning. Jojo, men var det inte detta som gjordes förra gången jag var till tandläkaren? Uppenbarligen är det skillnad på akut rensning, spolning och bakteriedödande och planerad rensning, spolning och bakteriedödande. Rotmätningen var väl den enda skillnaden kan jag tycka.

Menmen, såhär skulle det vara sa hon. Hålet är fyllt tyckte hon. Ja, inte är det ett hål ända ner till käkbenet som det var förut, men inte heller är det fyllt med lika mycket tillfällig gegga som förra gången. Ska den här klena “provencalska” lagningen hålla i 6 veckor? Jag har svårt med den fantasin. Som om inte hela upplevelsen med besöket var illa nog, så har jag åter helvetiskt ont i tanden. Det är som om jag inte all har pinat mig igenom två jävla besök. Jag är övertygad om att det här är den sadistiska kärringen som försökte dränka mig för 13 år sedan. Jag vill inte tillbaka. Definitivt inte till den som endast tillför smärta.

Så, vad ska jag göra nu? Vänta i ett par dagar för att se om smärtan går över? Ringa och reklamera tandhelvetet imorgon? Kräva en annan tandläkare vid den faktiska rotfyllningen? Byta mottagning helt? Går det att byta mottagning mitt i en pågående behandling?

Allt hade säkert varit mycket enklare om någon hade bemödat sig att tala om att en sån här behandling görs under två besök. Om jag inte hade kunnat kräva att allt görs i en sittning, så hade jag åtminstone varit förberedd. Jag visste väl att det fanns en anledning till att jag inte går till tandläkaren…

2 Comments

  • mamma

    Jag fattar inte varför dom inte bara kunde dra ut tanden! Om den sitter längre bak så gör det ju inget o så hade det blivit mindre smärtsamt och billigare. Jag tycker du har varit duktig som gått dit över huvudtaget 🙂 Själv vågar jag inte om dom inte söver mig.

  • Britt-Marie

    Jag håller med din mamma! Det hade varit det bästa, att de dragit ut tanden. Jag tvingades rotfylla flera tänder när jag var i din ålder, och med tiden blev det stora problem. De höll inte, de gick sönder, de ramlade ur munnen, och jag tvingades i och med det kosta på min mun en förmögenhet! I dag har jag en tandläkarskräck som gör att jag aldrig kan sätta mig i en tandläkarstol igen! Jag mår inte bra i munnen,om jag säger så. Den är inte i ett bra skick, men jag kan inte göra något åt det. Jag hade samma otur som du, de senaste gångerna jag besökte en tandläkare. Jag råkade ut för en tandläkare som var både hårdhänt och känslolös.
    Jag tror att du har rätt att byta tandläkare, försök i alla fall, så att du inte bygger upp samma rädsla som jag och din mamma har gjort!
    Mer än duktig och tuff var du, som klarade av detta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.