Pappersbok

Böcker

Ikväll satte jag mig ute i syrrans paviljong och började läsa min tredje bok av Benny Rosenqvist. I ett par kapitel satt jag och njöt av hur boken kändes i händerna, när det plötsligt slog mig. Vad jag har saknat att läsa böcker! Pappersböcker. Jag tycker ju om böcker! Jag tycker om känslan av böcker. Lukten av böcker. Synen av böcker. De är så vackra, speciellt i sällskap av andra böcker. Det är riktigt vackert med en bokhylla fylld av böcker.

Jag tycker om det skrivna ordet. Jag njuter av att läsa välformulerade meningar. Jag har visserligen för vana att dagligen läsa diverse elektroniska ord. Men varför har jag undvikit pappersböcker i så många år? Varför har jag inte unnat mig tillfredsställelsen av vackra texter och nöjet av fantasins kreativa illustrationer?

Vi har rätt mycket böcker hemma. Vi har tre Billy-hyllor fulla av böcker. Någon gång ska jag ha ett helt bibliotek. Någon gång ska jag ha en hel vägg, om inte ett helt rum, fylld av böcker. Från golv till tak. Sådana platsbyggda takhöga hyllor är ju också så vackra. I dem ska jag ha fina, tjocka skönlitterära böcker. De behöver inte ens vara bra böcker, så länge de uppfyller kriteriet att vara en bok. Jag ska ha en snygg golvlampa och en läsfåtölj, eller kanske en soffa rent av. Där ska jag sedan sitta och njuta av mina böcker. Både genom att läsa och genom att bara titta på dem.

4 Comments

 • Britt-Marie

  Jag blir så glad när jag läser att du börjat finna vägen till böckernas värld! Du som själv vill skriva en bok, då är det jätteviktigt att man läser mycket! Att sitta ner med en god bok, en spännande bok, en intressant bok, ja, det är avkopplande och rogivande. Det ger så otroligt mycket. Jag läser själv en hel del, och det har jag ju alltid gjort. Utan böcker skulle mitt liv verkligen ha blivit trist och tomt.
  Alldeles nyss var jag inne på Bokus och beställde en ny bunt. Det är fint att handla via internet, då kan man provläsa böcker i lugn och ro och fundera innan man beställer. Bokus levererar även fraktfritt, om man är villig att lägga till tre extra leveransdagar.
  Det var där jag nu hittade en bok som jag absolut ska köpa så småningom. Den heter “DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR: en överlevnadsbok för sensitivt begåvade”. Det var som en aha-upplevelse att läsa om den, och en ännu större AHA-känsla att provläsa den! Kanske är jag inte galen och sjuk ändå? Kanske beror det mesta av allt elände jag gått, och går igenom, på just det här?!
  I så fall finns det andra förklaringar än enbart sjukdom när vi (för jag tror att det här gäller dig i lika stor utsträckning) var och varannan dag säckar ihop till små våta, gråtande bylten, och inte finner minsta ork någonstans i kropp och själ.För att nästa dag, inför en häpen omvärld, känna oss starka och kreativa och fulla av hopp och framåtanda. Kanske även du kan köpa denna bok och läsa så småningom? Nu när du funnit glädjen just i läsandet av pappersböcker!
  Precis som du drömmer jag om väggar täckta av hyllor med böcker, och en skön, fridfull sittplats där jag kan slå mig ner och njuta av läsandet. Må denna dröm slå in!

 • Britt-Marie

  PS. Glömde skriva att författarna till boken heter: Maggen Hägglund
  och Doris Dahlin. Om du nu är intresserad…

 • Kirsi

  Syrran tipsade också om den boken! Två tips betyder att jag definitivt ska köpa den sen. 🙂

  Näh. Inte är du sjuk och galen. Aha-upplevelser är ju bland de bästa upplevelser man kan ha, det spelar ingen roll vad man aha:ar över. Alltid lär man sig någonting, speciellt om sig själv.

  När det kommer till den där känslomässiga berg-och-dalbanan, så har jag just nu en sån styrka att det inte riktigt stör mig. Jag vet att jag klappar ihop var och varannan dag och att jag däremellan kvittrar så högt att det kan vara svårt att tro att gårdagen var så illa som den var. Och vet du vad? Det är OKEJ! Det är okej att jag klappar ihop stup i kvarten, oavsett orsak. Varje gång jag gör det, så kommer jag lite starkare ur det. Jag är inte värdelös för att jag mår dåligt ett par (eller tusen) dagar. Jag tillför något till livet även de dagar jag mår så dåligt att jag inte ens kan dricka kaffe.

  Det är länge sedan jag hade värdelöshetskänslor. Det är månader sedan jag senast tyckte synd om mig och undrade varför just jag mår så skit. Jag har förstått att just jag mår skit för att just jag överlever det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.