Kaffemonster

Finns det lim?

Jag presenterade just min senaste idé till Daniel. Lösningen på hur allt ska kunna göras fint i köket och samtidigt ge plats åt sådant som ännu inte har fått en position. Den gick inte hem. Det funkar inte, för då måste vi borra flera hål. Hm. Okej.

Daniel ville inte ha bordet för att det var fult. Jag blev passionerat förälskad i bordet och var tvungen att köpa det. Problemet med fulheten löste jag, nu är bordet snyggt som fan (även om det inte skulle skada att måla det en gång till). Daniel tyckte inte att vi kunde ta hit bordet till julen, för det skulle ändå inte få plats. Jag ansåg att samtliga våra gäster förtjänade en sittplats och tog hit bordet. Alla fick plats och vi har dessutom fått möjligheten att utvärdera både bordet och stolarna. De är snygga och sköna, de passar bra i köket och får plats på alla håll och kanter.

Men… nu är julen över och köket tål inte två köksbord, ett måste bort. Jag vill behålla det snygga gråa och Daniel vill ha kvar glasbordet (som alltid måste vara täckt av en duk för att dölja de fläckar och fingeravtryck som blir på bordet bara av att man tänker lite i närheten av det). Det gråa bordet är bredare och kortare än glasbordet och det skulle kännas luftigare om alla i familjen kunde få sitta på en egen sida av bordet. Nå, vi diskuterade och Daniel påpekade att vi kan inte ha bordet mitt på golvet eftersom kökslampan inte kan flyttas så långt. Jaha. Okej. Vi får väl behålla glasbordet då. Jag orkade inte införa projekt “Ny kökslampa” eftersom projektet “övertalning köksbord” och “mindre vardagsrumsbord” fortfarande är vid liv.

Jag har inte hjärta att skruva isär köksbordet för att återställa köket till det skick det var i. Jag VILL inte göra mig av med det nya fina gråa bordet! För att ibland känns det som att det där gråa jävla bordet är det enda jag har! Vissa stunder känns det som att jag orkar framåt enbart för att jag får titta på det där bordet. Jag kan inte göra mig av med det.

Så jag klurade en stund på hur lamp-problemet ska lösas utan operation “Ny lampa” (med ny menar jag nödvändigtvis inte fabriksny). En ny lampa som i specifik kökslampa behöver vi inte ha! Vi kan ju bara sätta dit en rad med vridbara spotlights där lampkontakten är och så hänger vi den nya riddarkronan över köksbordet! Så, allt löst! Eller inte… “Vi har ingen krok precis ovanför köksbordet” säger Daniel när jag förklarar min lösning på problemet. Vi kan inte borra dit en krok heller eftersom vi ska undvika att göra fler hål i lägenheten. Nähä. Inga fler hål. Så… finns det något lim som håller för en 3 kg tung riddarkrona?

Exakt det här är anledningen (en av dem åtminstone) till att jag mår så jävla dåligt hemma. Jag har inga utrymmen, varken fysiska eller mentala, för att sväva ut lite och skapa ett personligt och trivsamt hem. Det är trångt och väldigt få möjligheter att göra något bra med möblemanget, så jag försöker göra det jag kan med det som finns för att skapa illusioner om utrymme och luftighet. Och liv. För det ska finnas liv i ett hem, även om det är alldeles tyst och stilla. Det finns bara så mycket man kan göra för att maskera att man egentligen lever i en beige värld (ekfaner, björkfaner eller vilket jävla träfaner det nu är). Det är inte helt enkelt att försöka införa liv, lekfullhet och funktion i ett hem som mest är ett kaos av trist, stelt och formlöst. Det blir inte ett dugg lättare av invändning efter invändning, efter invändning, efter invändning…

De enda möbler jag verkligen älskar i det här hemmet är de gråa köksmöblerna. De mjuka, vackra, bekväma och samtidigt ståtliga och stilfulla köksmöblerna. Fåtöljerna kommer på andra plats. Jag har gått runt här i lägenheten en stund nu. Tittat och tänkt efter. Köksmöblerna, fåtöljerna (åtminstone en av fåtöljerna) och kistorna är de enda möblerna i hela lägenhet jag inte kan tänka mig att byta ut mot andra. Alla andra miljoner möbler vi har saknar värde helt och hållet.

3 Comments

 • Leena Kivioja

  Ta bort glasbordet ett tag, då ser ni att det funkar bra med det gråa bordet. Man behöver ju inte förinta den utan kanske bara ta ner den i förrådet elr så. Lampan behöver inte vara precis ovanför bordet heller…..Ni får turas om med möblerna helt enkelt. Då får båda det de vill ha. Ta in glasbordet i vardrummet o gör den till ett databord heheh
  Jag tycker att här bör nog Daniel ge med sig för att Du, Kirsi, ska få må bra o kunna gå framåt i “behandlingen” det är en mycket viktig pusselbit i att må bra……
  Daniel kommer ju inte direkt att bryta ihop om glasbordet bara försvinner……
  Vissa saker betyder mer än andra så är det helt enkelt….

  Härliga skridsko-bilder också….

 • Vidde

  Vad är orsaken till Daniels starka känslor kring köksmöblemanget? Har han något utrymme där han får bestämma hur hemmet ska se ut? Känner han att han bara är inneboende i någon annans hem om han inte sätter ner foten? Bara lite funderingar jag fick…

  Det är lätt att ta din sida, Kirsi, för du är ju så duktig på inredning. Du fixar och donar och jag blir alltid förundrad över hur fint det blir…

  Kanske kan köksproblemet lösas genom att Daniel får bestämma något annat? Liksom som en överenskommelse, du får köket och så får han vad det nu kan vara… Kan det funka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.