Blommigt

Mysteriet fortsätter

Vad är det för drake som envisas med att tugga i sig mina plantor? Har någon ett svar?

Jag tror att den ser ut ungefär >>> sådär!

Men enligt ögonvittnen tros den ändå se mer ut som:

drake

Det vi vet om draken hittills är:

  • Den kommer på nätterna (mellan ca 23 och ca 8).
  • Den äter endast sådant som står i krukor på golvet. Blommorna på borden, i växthuset, ampeln och blomlådorna får vara ifred.
  • Den äter både späda små skott (aster, blomman för dagen och solros) och stora plantor (lobelia, petunia och pensé).
  • Basilika och lavendel får vara ifred, antagligen pga doften (som dock inte avskräcker nog för att skydda plantorna intill).
  • Nymalen peppar på och runt plantan skyddar ibland.
  • Ibland grävs fröet upp, ibland är det bara bladen som äts, ibland försvinner även stjälken.
  • Hönsnät höll inte förövaren borta, dock var inte nätet flyttat.
  • Inga spår lämnas.

Är det en fågel?
Solrosskotten som jag hade planterat direkt i krukorna var de första att försvinna. Om det bara rörde sig om alldeles nya små goda solrosor, så skulle jag gissa på fågel. Jag kan också tänka mig att fåglar kan gräva upp frön. Men kan fåglar peta sig ca 20 cm ner genom hönsnät? Varför äter de inte ur blomlådorna? Där finns stora fina petunia och små späda million bells. Borde vara mycket enklare för fåglar att äta det än att komma in på balkongen nattetid och tugga på petunian på golvet och solrosorna under hönsnät. Fåglar borde också lämna bajs eller fjädrar efter sig.

Är det en katt?
Well… Det skulle kunna vara möjligt. Men av en katt hade jag förväntat mig mer grävande i krukorna och en massa hår överallt som vittnar om besöket. Skulle inte en katt också ta för sig av blommorna på båda borden?

Är det en mus?
Att allt händer på golvnivå och att alla små skott under hönsnäten hade försvunnit tyder på det. En mus är nog tillräckligt liten och smidig för att obehindrat ta sig förbi de små öppningar som fanns mellan nätet och krukan. Men kan möss gräva sådär? Borde det inte finnas musbajs på balkongen då? Och når möss lobelian som hänger i buren? Att den hängande lobelian också har blivit utsatt förvirrar mig. En fågel skulle kunna vara på den, men en mus låter osannolikt.

Är det ett kryp?
Efter en massa googlande kom jag fram till att tvestjärtar kan orsaka samma typ av skador som möss. De äter upp bladen och tuggar av stjälkar. Men skulle tvestjärtar begränsa sig till växterna på golvet? De som alltid har trivts bra i parasollen borde bara dyka ner i blomlådan nedanför. Och kan tvestjärtar verkligen äta upp saker i den här takten? Helt utan att jag har sett till en enda sådan på hela våren.

Det ska finnas en mängd olika larver som har grävt ner sig i jorden och kommer upp nattetid för att mumsa på blad. Det skulle kunna vara en förklaring, men varför berörs bara blommorna på golvet då? Det är samma jord i blomlådorna, krukorna på borden och plastkrukorna i växthuset. Ohyra som kom med jorden borde väl finnas överallt då. Ställde en plastkruka från växthuset mitt på balkonggolvet igår och den plantan försvann i natt. Låg larverna i dvala i växthuset och vaknade precis när jag flyttade krukan och bestämde sig för att härja loss?

Ekorre? Fladdermus?
Jag vet inte. Hittar ingen info om vad de ställer till för bekymmer. Jag orkar inte googla mer.

Är det jag? Daniel?
Jo, tanken har slagit mig. Är det jag som går i sömnen och tuggar i mig plantorna? Det skulle kunna vara så. Men nu vet jag helt säkert att en gång var jag och lämnade barn på skola och en gång satt jag på tågstationen mitt i natten, och det ändå försvann plantor. Så det är inte jag. Inte Daniel heller, för han har jobbat de flesta gånger det har hänt. Ungarna kan det heller inte vara, för de var inte hemma inatt.

Det skulle kunna vara spöken…

Vad ska jag göra?
Eftersom starkt doftande växter får vara ifred, så borde jag kunna skydda mina andra växter med dem. Doften är inte tillräckligt stark för att skydda bara genom att stå bredvid. Ska jag bygga murar då?

lavendelmur2

lavendelmur1

Möss känns som det troligaste alternativet just nu, så jag köpte musfällor. Daniel får rigga dem ikväll. Jag törs inte. Finns det såna där för katter också tro? Jag känner mig lite mordisk. Kill ’em all! Jävla ohyra! Hoppas att det inte är möss, för då måste jag ju oroa mig för att få in dem.

musfalla

Vad enkelt det hade varit om det bara varit ett rådjur. Det finns medel som motar bort rådjur. Men rådjur kan inte flyga, därför tror jag att det handlar om en drake. Det sägs att drakar inte finns, därför känner jag mig tvungen att utesluta alla de “vettiga” alternativen innan börjar forska i drakbekämpning.

Hmm… tomtens renar?? 😐

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.