Kaffemonster

Ekologiskt

En kan ha ganska intressanta diskussioner om ekologiskt. Då tänker jag mest på de diskussioner en kan ha med motståndare till ekologiska vanor. De “frälsta” är ju redan i samförstånd, så där det blir det inte så mycket diskussion. Såvida det inte talas om motståndares mer eller mindre komiska uttalanden.

Jag orkar inte gå in på exempel på dessa diskussioner, men med dem lite svagt i åtanke vill jag berätta hur det kommer sig att jag numera väljer ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt. Ibland kan jag bli sittande med ett förundrat leende när jag tänker på hur saker egentligen har växt fram.

Från början var det inte alls något aktivt val. Tidigare har jag inte ens tittat åt ekologiska produkter i affären. Min tanke om ekologiskt var att det var något för “såna där hälsogalningar och rabiata miljöaktivister”. Visst var det väl säkert bättre för miljön och bla bla, men det var åtminstone inget för MIG. Ibland kunde jag till och med känna stark avsmak för ekologiska matvaror.

En dag upptäckte jag att det faktiskt hände ganska ofta att jag stod i affären och fingrade på förpackningar som lovade att innehållet skulle vara ekologiskt. Varför vet jag inte. Jag hade då inte för avsikt att köpa något ekologiskt. Ekologiskt är så förbannat mycket dyrare än vanlig mat, det visste väl alla? Eftersom jag gång på gång drogs till ekologiska förpackningar, helt automatiskt, upptäckte jag ganska snart att skillnaden i pris för det mesta inte var så märkvärdig. Ett par kronor hit eller dit, vad gör det för skillnad?

Så småningom segrade behovet av att välja ekologiskt och jag “råkade” komma hem med något ekologiskt. Helt utan att det var slut på den oekologiska varianten av produkten. Ja, jag kallar det för behov. För det är precis vad det var. Det var ett behov. Från början var det nästan som att jag var alldeles tvungen att välja den ekologiska versionen av vad jag nu handlande. Det var som något lockade och övertalade mig. Av någon anledning blev de ekologiska förpackningarna mycket mer tilltalande.

Senare började jag känna avsmak för oekologiska produkter. Ibland kunde jag till och med bli fysiskt illamående när jag visste att jag åt något som inte hade eko-stämpel på sig.

Det är det jag menar med att jag från början inte gjorde något aktivt val. Det var inte så att jag en dag vaknade upp och tänkte “Det sägs att ekologiskt ska vara bra för kropp, själ och miljö. Jag ska börja köpa det.”. Det var mer min kropp och mitt undermedvetna som gjorde valet utan att jag direkt fattade vad som hände.

Först senare har jag reflekterat över vilka de logiska orsakerna till mina val är. När jag har behövt försvara mina val inför någon annan, har jag läst på om för- och nackdelar med ekologiskt leverne. För min egen skull behövs egentligen inga forskningsresultat, peppande tidningsartiklar eller andras synpunkter och erfarenheter. De är dock riktigt bra att ta till vid diskussioner. Att min magkänsla (och resten av min kropp) klart och tydligt talar om för mig att det är RÄTT för mig att välja ekologiskt, är inte riktigt ett gångbart argument. I takt med att jag har läst på, har också min hjärna blivit överens med resten av kroppen. Det är rätt för mig att välja ekologiskt.

ekologiskt

Det är ganska komiskt, eller kanske mer tragiskt, hur ofta jag behöver lyssna på förmaningar och “välmenande fakta” på grund av mina ekologiska vanor. Jag kan nog påstå att under de här ca 18 månaderna (eller vad det nu är) som jag aktivt har konsumerat ekologiskt, har jag fått fler varningar om farorna och lurendrejeriet med ekologiskt än jag fick om rökning under de 15+ åren jag rökte. Hur står det till med prioriteringarna egentligen? Hur är det med hjärntvätten? Hur är det lättare att attackera någons konsumtion av varor som sannolikt är bra för människa och miljö, än någons brukande av gifter som bevisligen leder till död för både den aktiva och omgivningen?

Ffs människa! Det är JAG som köper ekologiskt. Jag tvingar ingen annan. (Nå, en kanske kan se det som att jag tvingar mina barn. Men så tvingar jag dem att städa sina rum, sova och klippa tånaglarna också.) Så back off! Låt mig handla det jag vill handla, så ska jag heller inte anstränga mig för att låtsas bry mig om vad du handlar.

Ibland verkar det dock så att mina ekologiska vanor inte har gått helt obemärkta förbi. Det har hänt flera gånger när jag har besökt (olika) vänner att de stolt har berättat att de köpte ekologiska matvaror för min skull, eftersom de visste att jag tycker om sånt. Jag blir så glad och tacksam för sådan omtanke.

Jag har också börjat märka ett ökande antal ekologiska produkter hos folk som ofta har uttryckt en åsikt om motvilja. Jag blir så glad och tacksam då också. För jag är numera helt övertygad om att ett ekologiskt leverne är bra för ALLA.

Ibland funderar jag om det kan vara mina handlingar som har inspirerat och påverkat. Det är en behaglig tanke. Det betyder ju att en ensam människa visst kan göra skillnad och ändra världen till det bättre.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.