Kaffemonster

Sluta gnäll på min telefon!

För tusende gången läste jag något jävla gnäll över att alla alltid bara tittar på sina telefoner. Överallt går folk och glor på sina telefoner. Överallt. Alltid. Precis alla är det som gör så. Och negativt som fan är det också. Varenda gång. Och bla, bla, bla, bla…

Jag undrar mest vad det är som gör att en blir betraktad som passiv, nonchalant och oansvarig så fort en har blicken på telefonen. Ja, en blir nästan betraktad som dum i huvudet om telefonen åker fram i publika utrymmen.

Ni som ofta gnäller om folk med telefonen i högsta hugg, vad är det ni gör på era telefoner? Och vad är det ni tror att andra gör?

Personligen anser jag att i mitt telefonanvändande är endast ca 10-15% sådant onödigt “blaha”-göra. Det vid säga spel, (slö)scrollande i olika flöden och meningslösa appar. Något som jag oftast gör när jag äter ensam, när jag befinner mig i en obekväm situation och känner att jag behöver använda telefonen som en flykt-/trygghetsmekanism eller när jag sitter på toa. Annars finns det alltid en orsak till att jag har näsan i telefonen, och de flesta är faktiskt sådana anledningar som inte borde generera gnäll alls.

Om jag går i affären med telefonen i handen och verkar allmänt disträ, så beror det sannolikt på att jag tittar i min shoppinglista, bockar av saker eller letar efter saker som står på listan. Japp, jag har min lista i telefonen.

Det kan också vara så att jag kontrollerar hur mycket pengar jag har på kontot eller flyttar pengar mellan mina konton så att jag kan betala det min shoppinglista har sagt åt mig att handla. Oftast hinner jag ända till kassan innan jag kommer på att jag måste kontrollera att det finns tillräckligt med pengar på kortet. Så om jag står i kassakön och pillar med mobilen så beror det på att jag vill kunna betala det jag handlar. Ja, min bank är i min telefon.

Ibland när jag och ungarna är ute och verkar ha jättebråttom medan jag bara glor på telefonen är anledningen säkert att vi ska åka buss och jag håller på att köpa biljetter till ungarna. Ja, en del av mina bussbiljetter är i min telefon.

Det händer att jag sitter någonstans och väntar på något. Bussen till exempel. Ensam eller med sällskap, och samtidigt har näsan i telefonen. Då kanske jag läser, för jag har massor av läsvärda och intressanta artiklar i min telefon. Är det någon som gnäller över att folk har näsan i papperstidningar?

Visst kan det vara så att jag tar upp telefonen mitt under ett samtal när jag är i sällskap med andra. Då kontrollerar jag oftast något. Kanske googlar jag på samtalsämnet för att få reda på fakta om sådant som vi undrar över. Google finns i min telefon. Kanske behöver jag dubbelkolla ett recept som jag tipsar om, kanske söka efter en filmtitel som ingen minns eller kanske vill jag bara kontrollera min kalender för att se när jag är upptagen och när inte. För min kalender finns i min telefon.

Ibland är det också så att jag deltar i någon auktion på Tradera och min telefon meddelar att nu är det dags att lägga ett bud. Ingen skulle gnälla om jag befann mig i ett fysiskt auktionshus och lade ett bud på något jag vill köpa, inte ens om jag har sällskap av andra.

Jag betalar p-avgift med min telefon, så ibland måste jag ta upp telefonen vid konstiga tillfällen och förlänga parkeringstiden. Jag lyssnar också på böcker med min telefon, så ibland bläddrar jag efter nya intressanta böcker. Jag använder telefonen till navigationshjälp när jag letar efter adresser jag inte känner till.

Sedan finns det faktiskt tillfällen då jag använder telefonen till något så galet som att kommunicera med folk. Min telefon har flera olika funktioner för kommunikation med andra. Ibland skickar jag mail, ibland sms. Ibland har jag en konversation via någon chat-funktion.

Ibland kollar jag bara vad klockan är. Min telefon innehåller en klocka också.

Använder inte alla telefonen till precis allt?

One Comment

 • Vidde

  Jag slår vad om att personerna som gnäller på telefonanvändning ofta är samma som använde ord som “internetberoende” för ett par år sedan. Som om det vore något dåligt att förlita sig på en infrastruktur. “Du åker ju ofta, jag tror du är väg-beroende”… har väl ingen sagt, någonsin.

  Men visst kan det vara störigt när folk ska” kolla fejjan” heela tiden! Typ “du umgås med mig nu, sluta prata med andra om ingenting!”.

  Själv stör jag mig på om jag känner mig åsidosatt till förmån för telefonen, men det kan jag inte minnas att jag gjort när du och jag umgåtts!

  Kanske är det något sorts projicerande folk håller på med också? Jag själv har nyligen avinstallerat facebook på telefonen för att jag började sitta alldeles för mycket med det. Det är då lätt hänt att tro att det är det alla andra som fortfarande har näsan i telefonen håller på med.

  Fast ärligt så ser jag dem inte, för på bussen tex är jag alldeles för inne i mina podcasts eller ljudböcker. Och nu… Skriver jag allt detta på telefonen medan Idun kollar Pippi.

  Jag har ju också allt i min lilla manick som av en händelse också går att ringa med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.