Smycken

Smyckestillverkning och försäljning

Det var en oväntad och intressant väg livet slank in på tidigare i år, i april tror jag att det var. Ett inköp av pärlarmband någon vecka tidigare var startskottet och jag rycktes med. Plötsligt befann jag mig i en dimension där tid inte existerade, totalt uppslukad av det intensiva skaparbegäret.

Blygsamt förvånad och i hemlighet lite förundrad var jag. Aldrig i hela mitt liv har jag haft något intresse för att varken tillverka eller bära smycken. Men, precis som med att använda smink, har jag periodvis gjort några tappra försök att vänja mig vid att bära bling med någorlunda regelbundenhet – det har aldrig fungerat. Förrän jag hade famnen full av pärlor och huvudet fullt av idéer.

Från början tänkte jag bara köpa lite pärlor och göra några armband för eget bruk. Jag upptäckte raskt att det är lite smått omöjligt att shoppa bara lite pärlor. Det blir gärna tre-fyra-åtta olika strängar och lite hängen och tillbehör och varianter – ja, det drar iväg.

Plötsligt hade jag alltså en liten hobbyverksamhet med mina armband, och har under sommaren spenderat ganska mycket tid med att läsa kryptiska texter på internet om hur det egentligen fungerar med skatter och egenavgifter när det kommer till hobbyverksamhet. (Om någon kan upplysa mig om det på helt vanlig svenska, i termer som gemene kvinna förstår, så vore det guld!)

Det dröjde inte alls länge förrän jag övergav min plan om att endast tillverka armband, inga andra smycken. Armbanden blev till enkla halsband, gjorda av läderband och färdiga berlocker, som sedan gled över till makraméhalsband.

Tre stycken örhängen har jag också gjort. Och numera leker jag lite med metalltråd och hur den kan fås att samarbeta runt en vacker cabochon.

Under alla de år jag har intresserat mig för stenar och kristaller, så har jag ofta beundrat de halsband som folk knyter. Och varje gång har jag tänkt att det inte är något för mig, för jag sysslar varken med smycken eller tillverkningen av dem. Tänk vad våra tankar kan begränsa oss.

Att knyta makramé är en underbar konst. Och när jag lärde mig det, var det mer som att komma ihåg än att lära något nytt. Som att jag bara behövde en liten påminnelse om hur jag redan kunde det. Det var en märklig känsla. Som att komma hem. Som att veta att jag inte är ensam, utan har stöd som leder mig rätt hela tiden.

Jag jobbar mest med stenpärlor, men en del akryl- och träpärlor och någon glaspärla finns också. Jag försöker så långt som möjligt välja rostfritt stål för de metalldelar som används, men i vissa fall är det lite oklart.

De trådar jag använder till halsbanden varierar mellan hampa, bomull, satin, nylon och polyester. Jag har också använt vanligt steksnöre, vad det nu är för material.

Idéerna för nya smycken flödar hela tiden, så jag kan inte se att jag slutar med detta någonsin. Att hålla på med det här gör mig så lycklig. Jag mår så bra av det. På riktigt. Min familj får vackert räkna med att få smycken i födelsedagspresent så länge jag lever.

Släkt och vänner, och vänners vänner, har köpt mina smycken. Jag har till och med skapat en Etsy-shop, för att de vänner som är bosatta utomlands ska kunna handla. Det går givetvis också bra att vara bosatt i Sverige och handla via shopen.

Det mesta jag gör är efter personliga önskemål. Ibland vill man ha en särskild färg eller en specifik sten. Men de allra flesta vill ha ett smycke baserat på stenars egenskaper. beställningarna kommer ofta i form av frågor som ‘Kan du göra nåt som hjälper mig slappna av?’ eller påståenden som ‘Jag behöver lära mig att sätta gränser’. Eller som nu senast ‘Finns det nån pärla som ger mera fisk när man fiskar?’

Magnolia Blue är lite arbetsnamnet på min lilla hobbyverksamhet. För att magnolia är den vackraste blomman och blå för att det var mycket tankar om blå måne just då. Så egentligen är det Magnolia Blå, fast på utländska.

Jag vet dock inte om jag vill ha det så längre. Nu när jag kan släppa på skammen för att hålla på med smycken (fråga inte, jag tror inte att jag kan förklara det utan tankeöverföring), så tror jag att jag vill ha mina skapelser under eget namn.

Här följer bilder på några av mina skapelser.

24 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.