Andlighet,  Smycken

Rotchakrat

Vi är alla energivarelser. Vi består alla av energi i flera lager och i olika dimensioner. Energi flödar konstant genom oss och runt oss.

I och runt vår kropp finns massor med energicentran – chakran – vars jobb är att forsla runt livsenergin, kan man säga. När man pratar om chakran och energiflöden brukar man fokusera på de sju största.

I grunden är det våra tankar – medvetna, såväl som omedvetna – som styr hur energierna flödar. I förlängningen är det också dessa tankar som formar våra upplevelser. På sikt kan kombinationen orsaka blockeringar eller obalanser.

Rotchakrat är det första av våra chakran, och är lokaliserat i nedre delen av ryggraden. Färgen som förknippas med detta chakra är röd, även om både svart och brun brukar kunna tilldelas det. Detta chakra står för trygghet och representerar alla våra grundläggande behov – mat, hem, familj och tillhörighet, hälsa och välbefinnande, ekonomi och liknande.

Ett överaktivt rotchakra kan uttrycka sig i form av irritation, ilska, girighet och frosseri (gällande både mat och materiella ting), medan ett underaktivt rotchakra visar sig som apati, depression, kraftlöshet, minskad aptit och oförmåga att påbörja saker.

En obalans eller blockering kan också ha fysiska symptom, så som hudproblem, menstruationsproblem, värk i ländrygg, ben och fötter, cancer i ändtarm och prostata, fetma, förstoppningar och reumatism.

Det finns många olika sätt att balansera chakran. Mestadels handlar det om att tillföra en energi som harmoniserar med chakrat och kan jämna ut den obalanserade, exempelvis genom ljud, färg, doft, visualiseringar och liknande. Man kan se metoderna lite som energimässiga kosttillskott – man bör inte räkna med att hålla sig harmonisk och frisk hela livet enbart med hjälp av chakrabalansering, men det ger en liten skjuts.

Personligen använder jag mig gärna av färger, kristaller och ljud när jag ska balansera mina chakran.

När det kommer till rotchakrat är jordning viktigt, så direktkontakt med natur och Moder Jord är viktigt. Färgen är, som sagt, röd.

De kristaller som man kan använda sig av är ofta röda eller svarta och har beskyddande och jordande egenskaper. Röd jaspis, hematit, oxöga, rökkvarts och svart turmalin är några exempel.

Jag använder flera av dessa stenar i min smyckestillverkning. Just nu jobbar jag på halsband som är specifikt för olika chakran, bland annat nedanstående med röd jaspis och symbolen för rotchakra.

Nedan följer också en bild av armband med bland annat hematit och svart turmalin och breccierad jaspis – stenar som fungerar bra för att balansera rotchakrat.

Chakrasmycken finns att köpa i shopen.

 14 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.