Andlighet,  Smycken

Navelchakrat

För någon dag sedan skrev jag ett inlägg om rotchakrat. Läs gärna det inlägget om begreppet chakra är nytt för dig.

Jag tänkte fortsätta prata om kroppens chakran – de sju största, för att vara exakt.

Kroppens andra chakra är beläget strax nedanför naveln och kallas också för navelchakrat eller sakralchakrat. Färgen för detta chakra är orange.

Navelchakrat förknippas med sexualitet, könsorgan och fortplantning, känslor, vår relation och närhet till andra, kreativitet, passion och balans mellan det feminina och maskulina.

Skuld- och skamkänslor är experter på att skapa kraftiga blockeringar i navelchakrat. Känslor av ensamhet och utanförskap beror ofta på blockeringar eller obalanser i navelchakrat.

Ett överaktivt navelchakra kan visa sig som humörsvängningar och vredesutbrott, överdrivet behov av bekräftelse från andra, missbruk och medberoende, ständig otillfredsställelse och behovet att manipulera andra. Ett underaktivt navelchakra för med sig pessimism och olust, självskadebeteende, minskad sexlust och svårigheter att hitta vänner.

De fysiska symptom som förknippas med ett obalanserat eller blockerat navelchakra är besvär med fortplantningsorgan, urinvägar, nedre delen av magen och njurarna. Navelchakrats element är vatten, och därför hör också kroppens alla vätskeflöden till detta chakra.

Det finns enkla sätt att balansera sina chakran. Till exempel genom att omge sig med det specifika chakrats färg, lyssna på ljud och toner som är speciellt framtagna för att harmonisera med chakrat eller med hjälp av visualiseringsövningar eller kristaller.

Man kan se metoderna lite som energimässiga kosttillskott – man bör inte räkna med att hålla sig harmonisk och frisk hela livet enbart med hjälp av chakrabalansering, men det ger en liten skjuts.

Personligen använder jag mig gärna av färger, kristaller och ljud när jag ska balansera mina chakran.

De kristaller som hjälper navelchakrat extra bra, är ofta de orangea. Karneol, orange kalcit, bärnsten, månsten och olika typer av agat, är några exempel.

Det är ingen slump att jag under de senaste dagarnas känslostormar med ensamhet och dåligt mående har velat klä mitt bord i en orange sjal, eller att jag inte har kunnat låta bli att gnugga på kalciten och karneolen. För det är ju så, att vi instinktivt strävar efter balans och välmående, även när det kommer till chakrabalansering.

Precis som med smyckena för rotchakrat, så har jag också gjort halsband och armband specifikt för navelchakrat. Förutom symbolen för navelchakra på halsbandet, så är det pärlor av karneol, agat och lite landskapsjaspis dessa smycken är gjorda av.

Chakrasmycken kan köpas i shopen.

 21 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.