Andlighet

Hur använder man kristaller?

För den om är helt oinsatt eller ointresserad kan det vara svårt att förstå varför en vuxen människa vill släpa hem kilovis med stenar och sprida ut dem i hela lägenheten. Det är med kristaller och stenar som det är med alla andra intressen och livsstilar. Man ägnar sig åt det för att det passar en och för att man gillar det.

Olika människor har olika syften med kristaller. Hur de används varierar också. Det finns de som har ett rent geologiskt intresse och samlar på stenar, mineraler och kristaller av alla slag. Det finns sådana som tycker att främst polerade kristaller och stenar är vackra att titta på. Och så finns det de som har kristaller för energins skull.

Jag hör till den sistnämnda kategorin, om det inte var tydligt. Under åren som aktiv kristallnörd har jag dock lärt mig att min användning av kristallerna skiljer sig en del jämfört med andra kristallnördar. Det verkar vara vanligt att man har en specifik plats för sina kristaller – en hylla, en låda eller liknande – där de får stå tills de används till specifika ändamål, som kristallnät, aktiv healing, smycken eller specifik dekoration.

Passiv användning

Mina kristaller är mer en levande och dynamisk del av vardagen. Bortsett från de bergkristaller och ametister som utgör hemmets beskydd, har ingen sten har en specifik plats eller syfte. Man kan säga att kristallernas standardplats och uppgift är att dekorera hemmet. De flesta ligger i skålar och fat av glas och pryder flata ytor runtom i hela lägenheten. Ingen sten har en specifik plats, skål eller skålkompis, utan jag roterar dem efter känsla och behov. De ligger där i sina skålar och utstrålar härlig, läkande, positiv energi.

När jag sedan behöver aktivt använda någon kristall, så plockar jag de stenar jag behöver och gör vad jag nu ska göra. När jag väljer kristaller går jag ofta på känsla bara – för som jag nämnde i gårdagens inlägg, har jag inte alltid helt koll på vilken sten som gör vad, men kroppen och intuitionen vet exakt vilken det är som behövs.

Aktiv användning

För mig betyder aktiv användning att jag bär stenar eller lägger dem på specifika ställen på kroppen för att energierna ska hjälpa mig med det som för stunden var bekymret. Det kan vara smärta eller ångest eller att jag bara behöver förhöja någon positiv egenskap.

Jag bär stenar som smycken och jag bär dem lösa i fickan, väskan eller behån. Hudkontakt med kristaller är bra, men det är inte alltid nödvändigt.

Jag använder också kristallerna på min altare, vid ritualer, vid meditation och vid kortläggning. Det är olika kristaller och olika kombinationer, beroende på vad jag får för signaler från universum.

I min säng ligger det alltid en hög med olika stenar, för att hjälpa till med olika saker under nätterna. Jag har en speciell kontakt med min Lapis Lazuli och min första akvamarin, så de finns oftast i sängen.

Det händer att jag använder kvartskristaller att göra kristallvatten av. Vid gårdagens fullmåne gjorde jag till exempel månvatten, där jag ställde en karaff med vatten och kristaller på laddning i månljuset.

Och ja, jag laddar kristallerna ute i fullmånen varje månad.

23 Comments

 • Elin Öhlund Svensson

  Det här är sånt som är väldigt långt ifrån mig och den jag är, men jag tycker att det är väldigt intressant och fascinerande att andra ägnar sig åt sånt. What works for you, liksom 🙂

 • Sarah

  Alla har ju olika intressen och man ska ju hålla på med sånt man själv tycker är kul 🙂 Jag är själv inte intresserad av sånt där men kul att få veta hur du använder dom 🙂

  • Kirsi

   Javisst är det spännande. 🙂 Jag har inte alltid varit intresserad av kristaller. De kom in i mitt liv i samma veva som min läkning började 2011-2012.

 • Anna

  Åh detta är verkligen så intressant och kul att få läsa! Älskar verkligen allt som har med healing av olika slag och energier.
  Jag får ofta höra att jag har healing i mina händer och jag skulle vilja öva på att lära mig det. Nu kanske det inte hör till med just kristaller men. Älskar ditt inlägg!❤️

 • Anna

  Så spännande att läsa om. Jag är inte så insatt, men jag minns att jag hade en rosenkvarts som halsband när jag var liten. Jag fick den av mamma för att jag tyckte att det var jobbigt att bli lämnad på skolan. Hon sa att den skulle minska oro.

 • Viktor Högnäs

  Jag tycker det är väldigt intressant med just sådant här! Allt inom denna “genre” tycker jag är spännande! Och det är väl lite som.. Alla har sitt intresse och sin livsstil 🙂

 • Madelene Lindström

  Så roligt att få läsa om hur det funkar. Är inte alls insatt i detta, var lite svårt för mig att förstå då jag inte riktigt förstår mig på hela grejen om du förstår vad jag menar. Men vi alla har olika intressen men detta är inget för mig.

  • Kirsi

   Jamen så är det ju, vi har alla vår personliga livssyn, vår tro och våra egna vägar att gå. Att jag informerar och är öppen med hur jag ser på saker och hur jag gör, betyder inte på något vis att jag förväntar mig att andra ska göra likadant. Känner man att man vill ta till sig något, så får man göra det. Känner man motstånd och att det inte passar ens egna liv, så är det också helt okej. 🙂

 • Amanda Kanterfors

  Åh du har såna intressanta inlägg <3 Tror verkligen jag kan lära mig mycket av dig, och även kunna utveckla min mediala sida och intuition med hjälp av dig. Ser fram emot att träffa dig på fredag 🙂

 • Lillan Kind

  Vilket intressant inlägg! Jag tröttnar aldrig på att läsa om kristaller, och vill verkligen lära mig så mycket som möjligt. Tack för att du delar med dig av din kunskap, och vad kristallerna betyder för dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.