Kaffemonster

En dag värd att firas

Tre år. Det är nästan lika länge som en evighet. På så lång tid hinner livet vänja sig vid en förändring och tro att det alltid har varit så. Ändå känns det som att det bara var ett ögonblick sedan. Det kunde lika gärna ha varit igår, för så nära i tid känns det. Det är bara tre, men det var ändå ett helt liv sedan.

Idag firar jag tre år nykter. Det har gått tre hela år sedan jag drack alkohol. Jag är så nöjd! Och så stolt. Jag är helt nykter idag igen. Precis som alla andra dagar de senaste tre åren.

Vissa gånger när jag tänker på min långa nykterhet kan jag känna just den där stoltheten och tycka att det är verkligen stort det här. Andra gånger tycker jag mest att det har väl alltid varit så, har det inte? Nej, det har inte alltid varit så. Valet att sluta helt med alkohol var på ett sätt inte heller helt frivilligt.

Det är dock bland det bästa jag har gjort. Jag skrev precis på FB att jag tycker att fler borde välja bort alkoholen helt. Testa att vara nykter en längre period, ett år exempelvis, och se hur mycket man utvecklas som person. Fira nykterheten och skryt om den, som omväxling till “jag var så jävla full…”. Testa hur det är. Det är hur härligt som helst, kan jag berätta. 🙂

Om man skulle vara rädd för att testa ett år nykter (Jovisst är det skrämmande att välja att agera helt annorlunda än alla andra. Och ja, det är skillnad på att “hålla sig” nykter en period, men hela tiden längta efter festandet och att besluta sig för att vara nykter. Och att acceptera det!) så tror jag att fler borde åtminstone hitta något med sig själva de kan fira årligen. För att man mår bra av att vara stolt över sig själv och fira sig själv! Det finns ingen anledning att göra som alla andra och bara begränsa firandet till födelsedagen och eventuellt namnsdagar. Kanske är en förälder och kan fira mor- eller farsdag också. Äh. Släng in där en dag eller två som bara är till för dig som person eller för dina prestationer! 🙂

Den 8:e januari är en sådan dag för mig. Då är jag extra stolt över min nykterhet, min styrka och allt det som gör det möjligt för mig att vilja fortsätta utvecklas och bli en bättre människa. Jag hade tänkt baka en tårta eller något annat gott, dagen till ära. Men jag orkade inte. Kanske nästa år…

blafint6

blafint5

blafint4

blafint3

blafint2

blafint1

4 Comments

 • Mamma

  Du skriver så himla bra 🙂 Ett stort grattis igen, pappa o jag är så jäkla stolta över dig, vår lilla flicka <3<3

 • Vidde

  Jag drack champange på nyår och blev fnittrig, och lite öl på jul (ett glas) annars har jag inte varit alkoholpåverkad på evigheter. Iduns förtjänst. <3

  Det tog många månader att sluta längta förbenat efter att supa. Det var rätt skrämmande att jag längtade så.

  Du är stark som klarar det!

 • Tiina

  Du orkade visst baka, du bakade bröd <3
  Som jag skrev idag så är jag stolt över dig.

  Jag saknar inte supandet eller festandet, lite vin då och då kan slinka ner men inget mer.

  Jag ska börja fira den 30/9 då jag fimpade helt <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.