Pappersbok,  Personlig utveckling

Inställningar, inställningar

Nu menar jag inte sådana inställningar som har ett kugghjul som symbol. Jag tänker på attityder. Tankens kraft och hur mycket vår inställning till saker egentligen påverkar oss.

Det är min fulla övertygelse att vi själva med våra tankar och attityder kan påverka exempelvis vår hälsa. Jag tror att det kan vara fullt möjligt för en människa att med hjälp av sin syn på sig själv och livet kan skapa sjukdomar. Precis som en människa kan påverka sin sjukdomsbild och med tankens kraft hela sig själv. Åtminstone delvis.

Igår på jobbet pratade vi om just detta i samband med en diskussion om något naturläkemedel som kunde bota cancer. Visst är det väl konstigt att folk har cancer när det finns ett mirakelmedel? Just här kan debatten ta flera vägar. En kan fundera på om det handlar om någon instans (inom exempelvis läkemedelsindustrin) som aktivt motverkar användandet av cancerbotande naturläkemedel. En kan fundera på om naturläkemedelsföretaget har hittat på historier i försäljningssyfte. En kan fundera på om den sjuka egentligen blev hjälpt av traditionell behandling, men tyckte att naturläkemedlet skulle ha all cred. Jag tror att sådana mirakelmedel kan handla om placeboeffekt. En sorts “det blir som man tänker”. En envis tro på att något kommer att hjälpa helandet, kan mycket väl hjälpa till med helandet.

Det finns många böcker som på olika sätt tar upp tankens kraft och hur mycket av vårt fysiska och psykiska mående vi egentligen kan påverka med våra tankar. Några jag tycker om är “Att välja glädje” med Kay Pollak, “Du kan hela ditt liv” med Louise L. Hay och “The secret: Magin” av Rhonda Byrne. Nå, i princip alla böcker om andlig och personlig utveckling tar upp hur mycket tankar påverkar oss. Det är med spänning jag ser fram emot att börja läsa Kajsa Ingemarssons “Den magiska gnistan”.

magiskagnistan

Nej, till skillnad från hur det kan verka utåt, så tror jag inte på ALLT jag läser. 🙂 Men jag tycker om att läsa. Och jag tycker om att applicera en (ny) idé i min världsbild. Jag tycker om att överväga för- och nackdelar, testa teorier och se hur länge de håller.

En del saker visar sig vara helt i linje med mina åsikter och värderingar, så dem behåller jag. Andra saker brister i logiken och jag kan för allt i världen inte hålla med dem. Vissa teorier är så fina att jag inte kastar bort dem bara av anledningen att det vore väl härligt om det var sant! Jag har (tydligen) ett behov av att romantisera vissa saker på det sättet.

Som i fallet med tankens kraft. Det blir som man tänker. Teorin “allt som händer en har en valt själv” håller inte måttet hela vägen. Folk som blir drabbade av sjukdomar och katastrofer har med all sannolikhet inte gjort något för att förtjäna det. Oskyldiga människor som blir utsatta för vidriga hemskheter har definitivt inte valt det själva. Så nej, det håller inte hela vägen. Allt kan man så klart inte påverka, men det skadar ju inte att försöka! För visst vore det väl fint om ingen någonsin behövde drabbas av något, utan precis allt som hände en var ett aktivt val?

“Med dina tankar kan du antingen skapa eller förstöra”
James van Praagh

3 Comments

  • Vidde

    Det är starkt att våga tänka det som andra säger är fel. Och spännande. Det utmanar hjärnan på ett bra sätt.

    Just det där med cancer är dock jättehemskt, och om det fungerade att tänka positivt och att stoppa i sig saker som ska rensa ut det onda så vet jag i alla fall en som förtjänar att ha blivit frisk. Christina Newman heter hon. Jag har följt henne på Youtube sedan hon var “Fastinggirl” eller något sådant, utan cancer, men med spännande teorier om hur kroppen fungerar under fasta. Hon åt även “raw food” under lång tid. Det som fascinerar mig mest med henne är hur mycket hon läser på om vad hon än intresserar sig för.

    Men poängen var egentligen bara att vi alla som följer henne bittert fick veta att positiva tankar bara tar dig så långt. Hennes cancer är tillbaka, och nu är hon “terminal”, vad det nu heter på svenska. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.