Kaffemonster

Nej!

Idag är det den 8:e januari igen. Det betyder att jag för fjärde gången firar nykter årsdag. \o/
En väldigt viktig dag att komma ihåg, med andra ord.

Idag tillåter jag mig att vara extra glad och nöjd för att jag orubbligt fortsätter att hålla mig nykter. Om jag inte hade så tunga skor, så hade jag nog skuttat lite på vägen till jobbet i morse. Men leende gick jag och beundrade allt det vackra i Vasaparken och nog tyckte jag mig höra träden viska ett grattis till mig.

På årsdagen brukar det vara en lite mer speciell känsla i magen. En varm, trygg, glad, tacksam och väldigt nöjd känsla. Nu vet jag att det finns människor i min närhet som gärna skulle fälla kommentaren att med brännvin blir det också en sån känsla i magen. Så jag vill flika in att: Nej, inte alls på samma sätt som whiskey framkallar varma och glada känslor.

Fyra år nykter. Det har inte blivit en enda droppe alkohol drucket. En alkoholfri öl har jag druckit lite då och då, men det tänker jag också avstå i fortsättningen. Senast jag hade en alkoholfri öl hemma, hittade jag den gömd bakom kaffebryggaren. Det visade sig vara sonen som hade gömt ölen. Han tyckte inte att jag behöver dricka öl, det spelar ingen roll hur alkoholfria de är.

Hans ord fick mig att fundera, och inse att han har ju så rätt. Det är helt sant. Jag BEHÖVER verkligen INTE dricka öl. Varken alkoholfria eller alkoholhaltiga. Varför skulle jag? Vad finns det för mening med det? Att det är gott? Det finns ett överflöd av goda drycker som jag kan välja istället. Om jag envist skulle hålla fast vid “min rätt” att välja drycken alkoholfri öl, vad skulle jag förmedla med det? Att alkoholhaltiga drycker på något sätt är att sträva efter? Att det vore en uppoffring att låta bli alkohol och därför måste sådana drycker ersättas med alkoholfria motsvarigheter? Är det den bilden jag vill förmedla till mina barn? Ånej!

Jag säger nej till denna drog som har förgiftat så många år av mitt liv. Och min familjs liv. Mitt val att vara nykter är inte en uppoffring. Inte på någon nivå. Det är en befrielse. Jag är inte slav under alkoholen. Är du?

Förra året skrev jag om att skapa egna dagar att fira, samt att folk borde bestämma sig för att ha längre nyktra perioder. Har någon testat? 🙂

lotus1

One Comment

  • Vidde

    Jag tycker du är så stark som klarar det! Jag har fått ett helt annat förhållningssätt till alkohol sedan jag blev gravid. Det tar emot att dricka nu. Lite som att man bryter en nykter period fast jag varken räknar eller försöker hålla mig nykter. Kanske lite som att slå hål på en femhundring, det gör man ju inte för en godispåse, liksom. Äh, jag vet inte riktigt vad jag vill säga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.