Kaffemonster

De fina människorna

Jag vill skriva lite grann om alla fina människor, vars existens jag upptäcker dagligen. Alla dessa fina människor som arbetar för att världen ska bli bättre. (Notera att jag alldeles medvetet utelämnar ordet “försöker”, som annars brukar vara vanlig när en pratar om att förbättra världen. Jag väljer att utelämna ordet eftersom det inte handlar om några försök. Det handlar om verklig aktivitet och agerande. Att försöka förändra världen innebär att en redan på förväg har bestämt sig för att det säkert inte går, och därmed påverkas utgången av agerandet negativt. Precis som när en säger att en ska försöka sluta röka…)

När jag säger att jag vill skriva om de som förändrar världen, menar jag inte bara visselblåsarna (som alla andra pratar om). De är visserligen väldigt modiga individer som på ett eller annat sätt ger upp sina liv, bokstavligen, för att världen har rätt att veta sanningen. De är hjältar, de har förändrat världen och de förtjänar att få leva sina liv i frihet och utan skurk-stämpel i pannan. Varje känd och okänd visselblåsare, som offentliggör information som gynnar mänskligheten, har mitt stöd.

Men jag ska inte skriva om dem. Jag vill skriva om alla de andra. Alla de fina människor som kanske inte syns så mycket. Alla dessa modiga, kärleksfulla och beundransvärda människor som har kommit att betyda väldigt mycket för mig. De har förändrat hur jag ser på världen.

I min närhet finns det ganska många sådana här människor. Sådana som aktivt arbetar för att göra det bättre för människor, djur och planet. En del av dem är inte ens medvetna om allt de gör för sin omgivning och i förlängningen hela mänskligheten. De bara är sig själva och så kommer allt det kärleksfulla automatiskt. Andra aktiverar sig mer medvetet. Vissa genom ett helhjärtat engagemang i miljöfrågor. Vissa genom att hjälpa en medmänniska utan själviska motiv. Vissa genom att ryta till ordentligt när de ser någon bli orättvist behandlad i vardagslivet.

Inom Piratpartiet finns väldigt många av dessa fina människor. Tur är det väl att folk har en tendens att dras till likasinnade och med gemensamma krafter skapa förändring. Enhet är ett annat politiskt parti innehållandes fina människor med underbara värderingar. Som jag ser det, så är båda dessa partier väldigt lika varann. De har så klart skilda inriktningar, men målen är desamma. Mänsklighet. Frihet. Värdighet. Acceptans. Gemenskap.

Dessa olika inriktningar syns inte bara bland olika grupperingar. Varje individs arbete (Jag gillar inte att konstant kalla den här processen för arbete, men just nu hittar jag inget bättre ord.) sker också på olika nivåer och i olika takt. Men det tänkta resultatet är ändå densamma som alla andras. En bättre värld. För alla. ALLA. Det handlar om riktningar mot korruption, mot utnyttjande, mot separation. Och för rättvisa, för tolerans, för ärlighet.

En del människor använder sitt kändisskap för att medvetet skapa förändring. De har förstått att som en offentlig person finns det en möjlighet att påverka massorna. Att då välja att agera som förebild för något verkligt och viktigt är beundransvärt. Jag upplever att Malena Ernman gör just det. Jag följer henne på Facebook och där är det ord och inga visor när hon bestämt tar avstånd från rasism och nazism. Vilken modig kvinna. Backar inte en millimeter, utan proklamerar gång på gång vad hon tycker om rasism och nazism. Klart och tydligt.

Feministen i mig suckar högt för att det inte hamnar någon mer kvinna på listan av exempel här…

En annan som använder sitt kändisskap på ett vettigt sätt är Russel Brand. Via sin Youtube-kanal visar han hur viktigt det är att ifrågasätta allt galenskap som media hittar på. Nej, en behöver inte tro på allt som media rapporterar. En behöver inte finna sig i det destruktiva beteende som media lägger fram som “normalt”. Och efter att ha tittat en stund på följande klipp vill jag tillägga att det är klart att man kan fjanta runt och ha roligt samtidigt som man på fullaste allvar förändrar världen. Att det går alldeles utmärkt att inte veta exakt vad som ska hända. Att inte ha en helt färdig plan. En förändring kan ske utan att en på förväg bestämt tillvägagångssättet. Om inte annat, så finns det ju faktiskt andra som har planer.

Någon som har en plan är Michael Tellinger. Vad jag beundrar honom och hans Ubuntu-rörelse. En värld utan pengar. Vilken underbar idé! Titta på någon av hans föreläsningar. De finns på Youtube (jag älskar youtube!). Han har så många bra synpunkter och en sån glöd och passion för det han gör.

Den senaste i raden av inspirerande människor vars idéer och värderingar jag gärna tar del av är Ralph Smart, eller Infinite Waters (Diving Deep) som hans Youtubekanal heter.

Du vet väl om att du också kan förändra världen? 🙂

Dagens favorit: Imagine dragons – Warriors

2 Comments

  • Vidde

    Lämna världen lite bättre än du fann den, brukar jag tänka! Och vissa dagar räcker det faktiskt med att laga middag till familjen eller krama någon (hur skulle världen se ut annars, liksom). Men visst är det fantastiskt att vissa gör så mycket mer än så!

    • Kirsi

      Javisst! Ibland, eller väldigt ofta vill jag påstå, räcker det med små gulliga saker som att bara krama någon. Alla handlingar som utgår från kärlek räknas! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.