Kaffemonster,  Recept

Guldmjölk istället för kaffe

Länge har den varit här igen, denna längtan efter att återgå till vegankost och att lägga bort socker, koffein och vete. Kaffemonstret har dock krävt sitt kaffe. Den har varit väldigt förtjust i pepparkakor och varma mackor också. I flera månader. Till den grad att jag inte längre får på mig mina byxor!

Men så igår, fullmånen till ära, vaknade jag med en känsla av att nu är det dags. Inget kaffe och målet inställt på att skala av de andra sakerna inom de närmsta dagarna. Idag är alltså dag två utan kaffe. Dag ett utan socker. En jäkla ostmacka smög sig in i eftermiddags, så imorgon åker vete och mjölkprodukter.

Av erfarenhet vet jag att det är enklast att börja en kostomläggning med en ordentlig rensning. Första gången jag gjorde en sådan, är någorlunda dokumenterad här.

Även om jag inte har lagt bort osten, mjölken och vetet än, så känns det så tydligt i kroppen att en förändring pågår. Förutom att vara extremt trött och ha somnat vid 20 – trots en lång tupplur vid lunchtid, känner jag mig febrig. Ont i benen och är sådär febertrött i ögonen. Svettas, men vill ändå vira in mig i filtar och täcken. Det tolkar jag som tecken på att allt möjligt skit lämnar kroppen!

Kaffesuget idag är lite irriterande dock. Speciellt nu när jag vaknade mitt i natten, pigg, glad och skrivsugen. Kaffe är min kompis vid såna här tillfällen… och nu får jag hålla till godo med gurkmejadrycken, som är riktigt duktig på att mota bort kaffesuget. En liten stund. Men det är bra för kroppen. Gurkmejadrycken, inte kaffet. Gurkmeja är bra för allt möjligt, med sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Lite snabbt googlande berättar att höjning av immunförsvaret, rening av levern och lugnande av nervsystemet hör till de effekter som ofta listas. (Ingefära är också bra för allt möjligt. Precis som kokosolja.)

Det jag kallar för gurkmejadryck är egentligen guldmjölk, men eftersom jag använder varmt vatten istället för någon vit vätska, så vill jag inte kalla det för mjölk. Här är receptet dock, om någon är intresserad av att prova!

En kopp gurkmejadryck (guldmjölk)
3 dl varmt vatten eller valfri mjölkdryck, havremjölk t.ex.
1 tsk gurkmeja-pasta (recept följer nedan)
1 tsk kokosolja
lite honung (ungefär en halv tesked sägs vara bra, jag tar mindre eftersom jag inte gillar honung och veganen i mig skriker högt)
Blanda allt i en kopp och drick.

Gurkmejapasta
0,5 dl malen gurkmeja
0,5 dl malen ingefära
1 tsk malen svartpeppar
2 dl vatten
Blanda allt i en kastrull och koka upp och låt puttra i ett par minuter under konstant omrörning.
Häll upp i en glasburk och förvara i kylen. Håller i ca två veckor.

Notera att man ibland kan känna sig lite illamående och få lite magknip när man dricker det här. Minska mängden gurkmeja-pasta i din dryck om så är fallet. Jag vill också informera om att det finns några artiklar där ute som avråder gravida från att äta ingefära. Så om du är gravid, kan det vara bra att kolla upp med din barnmorska innan du gör gurkmejadrycken till en vana.

2 Comments

    • Kirsi

      Nej, inte så jätteäckligt. Man vänjer sig. 😉
      Gurkmejan i sig smakar ingenting, tycker jag. Här är det mest ingefäran och svartpepparn som ger smak. Lite starkt är det ju. Och oljan vet jag upplevs som äcklig av många. Men vad sjutton, läpparna blir alldeles mjuka och fina helt automatiskt här. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.