Pappersbok,  Samarbeten

Something Like… serien – Boktips!

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus.

Det var under våren 2016 jag på riktigt hittade tillbaka till skönlitteraturen. Jag var mitt i en helvetisk behandling och behövde ha en flyktväg – ett universum där mina trauman och trasiga minnen inte existerade.

Jag hade redan tidigare hört talas om bokserien “Something Like…” av Jay Bell, men inte riktigt kommit mig för att börja läsa. När jag sedan desperat behövde skapa mig ett tillhåll där jag kunde andas, beställde jag den första boken Something Like Summer (Utgiven 2011).

Ja, jag vet, det var ganska dumt och naivt att bara beställa en bok. Den var utläst samma dag som den kom och efter att ha lagt en beställning på ytterligare tre böcker – Something Like Winter (2012), Something Like Autumn (2013) och Something Like Spring (2014) – spenderade jag den kommande veckan med att aktivt inte att ladda ner ljudböckerna med samma titlar.

Bokserien handlar om underbar kärlek, så klart, och är en enda stor väv av de olika karaktärernas historier.

Första boken skildrar romansen mellan Ben och Tim. Hur den börjar i tonåren, hur och varför den slutar och hur de sedan träffas igen i vuxen ålder – allt ur Bens perspektiv. I andra boken återges ungefär samma berättelse, men då ur Tims perspektiv, med alla förändringar som det innebär.

Klicka på bilderna för att komma till Bokus beställningssida för respektive bok.Den tredje boken handlar om en karaktär som hade en roll i båda de föregående berättelserna, den kärlek som Ben hittade under de år som han och Tim var separerade – och är då naturligtvis berättad ur den mannens perspektiv. Att fjärde boken introducerade en helt ny huvudperson och sidokaraktärer var överraskande, men kopplingen till Ben och Tim blev tydlig i bokens senare hälft.

Så fortsätter det sedan. Huvudpersonen i varje bok är en av karaktärerna från tidigare böcker. Delar av tidigare berättelser återges ur ett annat perspektiv och får då naturliga tillägg av information som föregående berättare inte kunde ha en aning om. Men med varje ny bok och ny huvudperson, finns där hela tiden en liten koppling till det ursprungliga paret.

Jag finner det otroligt fascinerande att bokseriens värld är uppbyggd på det här viset. Det ger så väldigt mycket djup och volym i hela historien och alla de personer som utgör den. Jag hoppas att någon gång kunna göra likadant med de berättelser jag skriver.

En månad efter jag läste den första boken, var ännu en bokbeställning med tre nya böcker på väg hem till mig – Something Like Lightning (2014), Something Like Thunder (2015) och Something Like Stories – Volume One (2015).

Senare den sommaren hade ytterligare en bok kommit, Something Like Rain (2016), så naturligtvis behövde jag ha den i min bokhylla också.

Medan Stories – vol.1 är en samling av flera korta berättelser om karaktärerna i seriens värld, följer de andra tre mönstret, även om de har lite mer avstånd till ursprungsparet.

Precis som med de första fyra böckerna, är respektive boks innehåll och synvinkel dedikerad en ny huvudperson.

Klicka på bilderna för att komma till Bokus beställningssida för respektive bok.


I varje bok får vi lära känna de olika karaktärerna på djupet. Vi får veta vad de har varit med om, vilka orsaker som ligger till grund för deras beteenden och hur de finner styrka inom sig. Men framför allt, så får vi ta del av deras kärlekshistorier – ibland rosenskimrande och sprakande, ibland inget annat än smärtsamma sådana.

Medan jag har grottat ner mig i skrivandet av min egen bok, så har tre nya böcker i serien getts ut. Jag har ännu inte läst dessa, men det är definitivt med på min “vill göra”-lista nu.

Something Like Stories – Volume Two (2017) ser ut att vara ytterligare en samling av korta berättelser, i Something Like Hail (2017) ska en ny karaktär introduceras och i seriens sista bok, Something Like Forever (2017), ska vi få återkomma till Ben och Tim och deras liv 20 år efter att de träffades.

Att veta att denna härliga bokserie definitivt har ett slut känns lite melankoliskt.

För mig representerar de här böckerna ren kärlek. Inte bara den kärlek som finns i böckerna, mellan karaktärerna, utan också den kärlek som finns för böckerna. Och runtomkring dem.

Internet är belamrat med berömmande och tacksamma kommentarer om var och en av dessa böcker.

Författarens kärlek till skrivandet, till karaktärerna och till bokserien som helhet, är väldigt tydlig när man läser. Han skriver också på sin hemsida att beslutet att avsluta serien kändes som att skiljas från sin drömkille.

“So I decided to end it while I was still in love, a decision that has since felt like divorcing my dream guy.”

För mig representerar böckerna också min kärlek till mig själv, till litteraturen och till världen. Jag förknippar böckerna med en väldigt specifik del av min läkning och de hjälpte mig mer än jag kan uttrycka.

Klicka på bilderna för att komma till Bokus beställningssida för respektive bok.
Jag ska definitivt köpa de sista böckerna inom kort, och ska nog läsa om hela serien från början innan jag kommer till de sista tre. Det var ändå två år sedan jag läste dem.

I samband med utgivningen av den tionde boken i serien, så ändrades den rekommenderade läsordningen.
Istället för att läsa i utgivningsordning (och den ordning jag har nämnt dem i), ska det vara vettigast att läsa böckerna i följande ordning:

Something Like Summer
Something Like Autumn
Something Like Winter
Something Like Spring
Something Like Lightning
Something Like Thunder
Something Like Stories – Volume One
Something Like Hail
Something Like Rain
Something Like Stories – Volume Two
Something Like Forever

Böckerna är på engelska, men språket är enkelt och det är lätt att förstå. Jag tror att även om man inte är van att läsa på engelska, så kan man nog ta sig igenom dessa.

Och det är läsning som räcker hela våren.

Rekommenderas. Verkligen.

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.