Kaffemonster

Utskälld på apotek

I några veckor nu har jag varit täppt i näsan, sådär riktigt envist och jobbigt täppt i näsan. I slutet av förra veckan gav jag upp mitt motstånd till onödiga läkemedel och köpte nässpray. Och jag kunde andas! Har kunnat andas stora delar av dagarna under många dagar nu.

Idag bestämde jag mig då att köpa ytterligare en nässpray, för den första börjar ju ta slut och jag är inte villig att släppa den än. Så i morse traskade jag in på första bästa apotek i jakt på en ny förpackning.

När jag stod och tittade på alla miljoner olika sorter, fick jag uppleva anledningen till varför jag så ofta väljer att handla apoteksvaror (och det mesta andra) på nätet.

En pigg och sprallig kvinna fram till mig och frågade om jag ville ha hjälp. Jag avböjde erbjudandet och meddelade att jag bara ska hitta samma nässpray som jag har sen innan, eftersom den fungerade bra. Kvinnan var inte nöjd med det svaret, utan påpekade att jag låter väldigt täppt och säkert var det bihåleinflammation.

Sedan förhörde hon mig om exakt hur många dagar jag hade använt nässprayen och informerade ilsket om att man blir beroende om man använder det i mer än tio dagar. Istället skulle jag köpa den dyra kortisonsprayen, som inte börjar verka förrän om en vecka eller två, och undvika att bli beroende. I tio minuter skällde hon på mig för att jag använder nässpray.

Jag förstår att de kanske har rutiner och behöver informera om saker, men man kan ju vara trevlig och respektera när någon avböjer. Jag är en vuxen människa, med fungerande läsförmåga och tillräcklig intelligens att ta in vad det står i bipackssedeln. Om jag nu väljer att använda nässpray i 12 dagar istället för 10, och därmed oundvikligen (verkade det som) bli beroende av det, så kan jag väl få göra det?

Snorkiga och påflugna folk i affärer är precis anledningen till att jag beställer mina mediciner på nätet i vanliga fall.

12 Comments

 • Madelene

  Fy vilket beteende utav personalen. Som butikssäljare osv så ska man ju ha trevlig ton osv till besökarna oavsett vad som sker. Hoppas jag aldrig stöter på någon sådan säljare. Skulle vända och gå därifrån och gå till nästa apotek

 • Vidde

  Jag tror det finns någon bestämmelse som säger att de måste vara jobbiga om de misstänker att du är eller håller på att bli beroende. Jag träffade en kvinna som var det och berättade om sina strategier för att köpa nässpray utan att bli nekad. Det verkade typ omöjligt att bli fri från ett sånt beroende, så på sätt och vis förstår jag att de håller på. Hon kunde alltså inte andas alls om hon inte tog sprayen, det blev helt täppt, typ. Liksom hur trappar man då ner?

  Känns lite enablande (hej och hå, svengelska) att pusha näthandlande där det är fritt fram för beroende utan att bli stoppad. Men jag förstår typ hur du tänker. Är man inne på dag 5 ska man väl få köpa… Personligen tycker jag nässpray är hemskt att använda pga smaken. 🙂

  • Kirsi

   Du har rätt om enablandet. Så jag separerar gnället och annonsen till två inlägg. 🙂 Och säkert har de regler de måste följa, men man kan ju vara trevlig och respektfull för det.

 • Natalie

  Jag har också varit med om föreläsningar på apoteken. Okej jag kan förstå om det handlar om allvarliga mediciner osv men inte när det handlar om något som nässpray osv. Man kan förklara och berätta men behöver ej skälla ut

 • Frugan E

  Förstår att de måste informera men i slutändan så är det ju inte i deras rätt att skälla på en, tycker man. Det ÄR lätt att fastna och för min egen del hjälpte saltvattenspray mer än kortison för att bli av med beroendet. Behöver inte bli så hemskt även om man blir beroende med andra ord. 😛

 • Lillan Kind

  Men fy vilken tjatig och jobbig människa du tvingades lyssna på! Jag har märkt att personalen är mera frågvis på vissa apotek än andra. På apoteket där jag bor jobbade dock en surtant som inte sa ett ord i onödan, så av henne fick man inga frågor! Nu har hon dock gått i pension.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.