Kaffemonster

Traditioner och galenskaper

Inspirerad av ett inlägg av Lene, tänkte jag skriva lite om hur mina tankar kring jul går.

De som känner mig, och de som har läst här i bloggen länge, vet att jag under många år har känt motstånd när det kommer till julen. Det började när jag först blev sjuk och hade mycket ångest och svårt att vara bland folk. Det var jobbigt att umgås med både familj och svärfamilj, men jag upplevde mig tvungen att göra det ändå.

Sedan insåg jag att jag inte alls måste. I samma veva började barnen vilja vara hos sin pappa på julafton, så jag bestämde mig för att sluta delta, helt enkelt. Jag började köpa julklappar tidigt på hösten – och eftersom jag aldrig kan vänta länge med att ge något, så gav jag också dem till mottagaren lika tidigt. Och jag började vara ensam på julafton. I matväg väljer jag bara sånt som är gott och som kommer att ätas. Inget finns på mitt julbord bara för att det “ska” ju vara med.

Under hela min läkningstid har jag observerat mitt eget och andras beteende, för att lära mig och kunna förändra det som inte fungerar. Och vårt kollektiva mänskliga beteende är ganska komiskt, när man får lite avstånd till det och verkligen tittar på det. Kring högtider är det extra roligt.

Här går vi alltså och stressar som gnuer, har ångest en hel månad eller två, lägger alla våra pengar på saker och mat – som vi rent praktiskt kan äta hela året, hetsar upp oss och blir arga och mår dåligt över saker som vädret på specifika dagar och tvingar oss att umgås med människor som vi kanske inte gillar eller som direkt skadar oss, bara för att någon jeppe förr i världen bestämde att så här ska man göra.

Så här ska man göra. Så här har vi alltid gjort. Men det är ju tradition och sådana måste hållas. Det är alla livsfarliga tankar på många nivåer.

Nej, traditioner måste inte hållas. Nej, det är inte för barnens skull vi gör detta, för om vi inte lärde dem om all ångest och att det är okej att helt bortse från sitt eget välmående till förmån för traditioner, så skulle de inte veta nåt om det.

Vi måste ingenting. Och om vi nu måste måsta något, så kan vi väl måsta att ta hand om oss själva och våga låta bli sånt som direkt får oss att må dåligt. Att visa våra barn att det är viktigt att lyssna på sitt eget mående.

Peace.

24 Comments

 • Emelie

  Håller helt med dig! Förstår inte alla som stressar som galningar bara för att ”det måste” vara på ett visst sätt! Jag vägrar stressa och vi gör det vi vill och det vi hinner med. Huvudsaken är att vi är tillsammans och att alla mår bra ❤️

 • Anna

  Så fint inlägg! Och du har gjort julen till något eget vilket jag gillar väldigt mycket. Jag känner också motstånd inför julen då min familj är splittrad och alla drar i mig. Det slutar med att några sitter ensamma och där jag firar jul sitter jag med ångest och en klump i magen. Kram❤️

 • Natalie

  Så sant. Julen ska handla om kärlek och lycka med sina nära och kära. Inte massa tvång av måsten och stress.

  Dock tråkigt att höra du spenderar julen själv.

 • sofia lissmyr

  Åh vad jag känner igen mig! Julen blir så mycket bättre om man gör den till sin egen utan en massa måsten, som vi vi äter tacos på julafton och jag köper julklappar tidigt för att slippa den där extrema stressen 🙂 <3

 • Julia

  Håller med! Det är bättre att må bra än att göra alla andra lyckliga. Jag har alltid pkt iväg överallt för jag har känt mig tvingad och att jag måste. Helst när de gäller min pappa och hans släkt. Jag vill inte vara med dom då dom ändå inte bryr sig någon annan tid på året utan man ska bara visas upp kring jul.. Så jag började ju säga ifrån när flyttade hemifrån. Men jag vet inte hur mycket skit jag har fått hört utav dom att jag inte bryr mig om dom och bara umgås med min mamma stället. Men varför ska man som sagt må dåligt när man kan nå bra. Kram på dig och riktigt bra inlägg <3

 • Maria

  Ett klokt beslut. Hos oss har firandet förändrats i takt med att barnen blivit vuxna. Hysterin kring maten handlar numer om vad vi egentligen vill ha att äta, och att laga den tillsammans. Julklappen har blivit ett nöje för en ringa kostnad och ledigheten ägnas till att slappa och umgås. Så skönt.

 • Lillan Kind

  Jag håller med dig! Det är så mycket jag inte förstår med högtidsfirande, och julen som ska vara så fin är för många sönderstressad och ångestladdad. För att inte tala om hur kommersiell den är. Jag pysslar med pyntet i godan ro, men har avsagt mig allt som jag inte vill vara med om – inklusive påtvingat umgänge med människor som inte märker om man fortfarande lever resten av året. Har inget dignande julbord, utan ett fåtal rätter som vi tycker om och äter upp. Vägrar stressa med något, för det blir jul ändå

 • Kamilla

  Helt rätt. Vi är många som tappat julen och allt vad den innebär med denna hetsen om att äta 10 julbord, köpa dyraste klapparna. Det är så överdrivet att det står mig upp i halsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.