Kaffemonster

Nyföretagarcentrum vs Arbetsförmedlingen

I veckan hade jag ett rådgivningsmöte med en kvinna från Nyföretagarcentrum. Syftet med mötet var att se hur jag kan reda ut den där härvan av alla idéer jag har och om det är möjligt att göra om dem till någon form av inkomstbringande verksamhet.

Vilken härlig person sen då! Jag blev väldigt glatt överraskad av både bemötandet och nivån av engagemang och kunskap. Jag är definitivt inte van vid att komma till ett ställe där jag ber om hjälp och sedan bara bli upplyft och få känslan av att duga och ha något att tillföra. Jag brukar mötas av motstånd och av förväntningar att jag ska vackert anpassa mig efter någon annans agenda – eller välja att helt stå utanför.

Jag fick så mycket energi och ökad självkänsla av det mötet, att jag på allvar överväger att börja föreläsa. Och då menar jag inte som i en diffus tanke någon gång i en avlägsen framtid utan nu, i vår, i sommar.

Det är sjukt. Jag är så imponerad av mig själv. Och av den där kvinnan som utomordentligt skickligt såg till att lyfta fram precis varenda en av mina styrkor och visa att det finns många lukrativa vägar att gå.

Dagarna efter mötet (det har avtagit lite nu) kände jag att det som är mina funktionshinder inte alls är några hinder, utan bara lite extra tyngd som fladdrar efter vart jag än går. Va? Hur härligt är inte det?

Tänk om arbetsförmedlingen kunde ha samma inställning till människor. Tänk om de bemötte folk på samma respektfulla sätt och tog hänsyn till individen, istället för att förvänta sig att alla ska anpassa sig till samma mall. Tänk om försäkringskassan gjorde det. Hur mycket bättre skulle folk må? Hur mycket snabbare skulle folk komma ut i arbete efter långtidssjukskrivning?

Jag tycker att myndigheter, arbetsförmedlingen specifikt, har mycket att lära sig av Nyföretagarcentrum.

 25 Comments

 • Anneli

  Först måste jag säga, vad glad jag blev när jag kom in i din blogg! Jag gillar verkligen din header och första intrycket. Nu är jag nyfiken på om du kommer genomföra dina idéer eller om du kommer sortera i dom? Jag har ofta massa idéer men det är utmanande att ta vara på alla 🙂

  • Kirsi

   Tack så mycket för din fina kommentar. 🙂 Vad glad jag blir.

   Jag siktar på att genomföra samtliga mina idéer, men det kommer nog att ske i flera steg, så att jag inte rör ihop allting. Alla idéer är inte menade att gå förbi drömstadiet, men sådana som återkommer ofta och med en känsla av längtan, de vill jag ta tag i.

   Just nu har de klumpats ihop till tre huvudgrupper, eller vägar att gå. 🙂

 • Hannas krypin

  Vad glad jag blir för din skull att du fick ett bra möte. Det ska bli roligt att få följa dig på resans gång mot att börja föreläsa. Tror att många skulle vilja höra vad du har att säga. Särskilt med tanke på den livserfarenhet du har.

  • Kirsi

   Tack. Ja, det är en djup önskan i mig att på ett effektivt sätt kunna dela med mig av mina erfarenheter, och på så sätt kanske kunna hjälpa andra.

 • sofia lissmyr

  Vad underbart att det kändes så bra efter mötet! Det är verkligen så viktigt att man ska känna en lättnad efter ett sådant möte. Tycker också att dom borde lära sig att ingen är lik någon annan och acceptera det. 🙂

  • Kirsi

   Tack vännen, vad fin du är. <3 Jag mår lite bättre, men samtidigt inte. Det är en väldigt ostadig period och saker tar mer tid och kraft än jag önskar. Men det är så mitt liv är.

 • Fröken Rödlök

  Det där låter som en person som verkligen är på rätt ställe. Verkar göra ett grymt jobb! Det är viktigt att bli upplyft och sedd utifrån sina egna förutsättningar vilket det känns som den där personen gjorde. Underbart! Håller med dej gällande FK .. se till människan och inte mallen liksom.

  • Kirsi

   Ja, det ver verkligen rätt person på rätt ställe. Precis så bra ska man vara på sitt jobb om man jobbar med människor.

 • Amanda Kanterfors

  Vad glad jag blir av att läsa att du fick ett bra möte och som även stärkte dig! <3 Håller med dig att det är synd att inte fler är som dom tex arbetsförmedlingen, tänk om dom kunde försöka lyfta fram människor tror det skulle fungera bättre. Hoppas verkligen dina idéer kommer till verklighet 🙂

 • Sarah

  Vad roligt och skönt att hon du hade möte med var så bra 🙂 Jaa arbetsförmedlingen är verkligen inte bra :/ Hjälper en inte alls utan kollar bara upp en..

 • Marie Karlsson

  Skönt att du fick possitiv energi och att du känner att du vart rätt bemött av personen du träffade. Ja man kan önska att arbetsförm skulle bemötta bättre och ha med logisk och sådant. Känns som de bara är robotar ibland

 • Sandra

  Ingenting är omöjligt, klart du kan. Ut och föreläs, du har en historia bakom det hela. Jag vill också föreläsa en dag, jag har också historia bakom mig. Varför inte låta andra ta del av det.

 • Kamilla

  Wao vilken härlig känsla i kroppen när någon man talar med stöttar och driver en ännu mera framåt. Självklart ska du göra föreläsningar om ditt inre tagit dig dit. All lycka till. Heja dig!!

 • Lillan Kind

  Så roligt att läsa att du hade ett så bra möte på Nyföretagarcentrum! Det gör en enorm skillnad om man blir bemött med respekt, förtroende och positivitet, eller om man blir nedvärderande bemött med misstroende och dominans.
  Det ska bli så roligt att se det som blir av dina idéer. Personligen har jag märkt alla dina kvaliteter sedan jag började läsa din blogg, så jag ser en ljus och kreativ framtid för dig!❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.