Recept

Som gamla tider

Inatt har jag det besvärligt med sömnen. Somnade gott redan vid 22 men vaknade en timme senare, pigg som aldrig förr. Huvudvärken drog igång på allvar igen och varken avslappningsövningar eller väckarklockor hjälper sömnen att komma tillbaka, verkar det som. Så jag bestämde mig för att gå upp och blogga lite. Mitt i natten, i min ensamhet.

Så nu sitter jag här och minns gamla tider, som den eller den. Jag, bloggen och nattkaffe. Vilken känsla av frihet det var att kliva upp tre-fyra på natten, brygga en kanna kaffe och sitta i skenet av skärmen och en bunt levande ljus och bara låta orden flöda. Det behövde inte ens vara vettiga saker som kom ur fingrarna, det behövde bara komma ut.

Just inatt har jag ett lika stort behov av att sitta här i mörkret, låta orden komma och försöka återskapa känslan av frihet. Jag har inte kaffe i koppen, utan te gjort på ingefära, gurkmeja och citron. Jag har slarvat med den drycken sedan huvudvärken försvann, någon dag före mitt läkarbesök för ett par veckor sedan. Jag är djupt övertygad att gurkmeja-drycken hade ganska mycket att göra med huvudvärkens försvinnande. Eller kanske var det mest att jag hade varit sjukskriven tillräckligt många veckor för att kroppen skulle fatta att slappna av.

Hur som helst, i torsdags meddelade huvudvärken sin återkomst och har sedan dess stadigt ökat. Just nu är den sådär överjävlig igen. Varför? Jag pratade med min läkare på psyk idag, hon som vill ge mig tabletter hela tiden, och vi bestämde att följa planen att börja jobba 25% den 1 april. På onsdag. Det här är en stressreaktion. Kroppen känner sig stressad över att börja jobba igen. Precis som de sura uppstötningarna och det där illamåendet som har snurrat runt i magen hela dagen är stressreaktioner.

Egentligen har jag inget emot att jobba. Intellektuellt kan jag förstå att det är vettigt att testa om det fungerar att återgå nu. Jag fattar ju att om det inte fungerar, så faller vi tillbaka på 100%-ig sjukskrivning igen. Men kroppen, den är av en annan åsikt. “Dammit, kvinna!” morrar den bara.
Men nu är det inte tid att lyssna på sådana morranden. Därför är nattens kopp fylld med varmt vatten istället för kaffe, men annars är det mest som gamla tider…

Dryck med gurkmeja, ingefära och citron

Ca 2 dl kokande vatten
Ca 3 cm bit ingefära, riven eller skivad
2 krm gurkmeja
Saften ur en halv citron

gurkmeja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.