Andlighet

Enkelt att meditera

Meditation är betraktelse i stillhet och avslappning. Det finns olika varianter av meditation och olika metoder passar olika människor.

Det finns till exempel guidade visualiseringar, mantrameditationer och mindfulnessvarianter, alla med syfte att skapa inre lugn.

Ofta finner vi det svårt att meditera för att vi inte får tyst på det oändliga flödet av tankar. Ibland är det svårt att sitta still eller att koncentrera sig. Det finns många hinder, många saker som får oss att låta bli meditation, trots att de flesta av oss vet att det skulle göra nytta.

Många tror också att man måste försättas i transliknande tillstånd för att det ska vara meditation. Men så är det inte. Man måste inte ens blunda sitta still för att meditera. Och man måste inte ha det helt tomt och tyst i huvudet.

Meditation är att lugn och avslappnat observera det som pågår i varje stund, i varje ‘just nu’. Man kan göra det medan man rör på sig och allt.

Just nu känner jag smärta när jag andas djupt.
Just nu kan jag släppa spänning i axlarna om jag ändå andas djupt.
Just nu varvar datorns fläkt upp.
Just nu, andas in.
Just nu, andas ut.
Just nu, svarta tangenter.
Just nu, andas in.
Just nu, hosta, hosta, hosta.

Det var inte alltför avancerat det där – och egentligen gjorde jag inte mer än andades, skrev ‘just nu’ och scannade omgivningen efter något att skriva till – men jag hann slappna av avsevärt och få ner kroppens stress för att inte riktigt kunna andas ordentligt med förkylningen.

För inte så länge sedan såg jag ett videoklipp med Russell Brand, där han förklarade meditationsprocessen på ett väldigt enkelt och bra sätt.

Att tankarna far är inte ett hinder för meditation, att tankarna far och man lugnt och fint återtar fokus är att meditera.

Titta gärna på klippet, han förklarar det bättre och roligare. 11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.