Personlig utveckling,  Psykisk ohälsa

8 år, 8 januari

Jag har ritualer inför (eller på) den viktigaste dagen på året – den 8 januari. Ofta handlar det om tillbakablickar och tacksamhet. Och att förankra styrka och uppskatta förändring. Det brukar handla om att skriva ett blogginlägg.

Det har tillkommit många nya läsare hit, som antagligen inte vet hela min historia eller varför det är viktigare att fira den 8 januari än det är att fira jul. Det är bra att det är dags för ett nytt 8-januari-inlägg igen, så att jag kan berätta.

Jag är nykter alkoholist och den 8 januari är min årsdag. Idag firar jag åtta år nykter.

Tidigare inlägg – läs dem

Det finns ett blogginlägg för varje årsdag. Om du inte redan har läst dem, så rekommenderar jag att du gör det. I dem syns inte bara min personliga utveckling, utan där finns information som kan vara nyttig när det gäller både alkoholism och psykisk ohälsa.

Sjuårsdagen var bara en kortis. Sexårsdagens inlägg var ett mycket viktigt ett, fyllt av insikter, detaljer och prat fördomar och fula etiketter. Här är ett utdrag:

“Obearbetade trauman, konstant supande, djup depression, oförmågan att hantera några som helst känslor, överdrivet stressigt jobb och behovet av att visa den duktiga flickan för världen, resulterade givetvis i en enda stor krasch. 8 januari 2011. Det var min första nyktra dag. Det var egentligen då mitt liv började. Trasig som fan var jag, sjuk på så många olika sätt, men det var första dagen på mitt liv. Den första dagen jag levde och ville leva.”

Betraktelserna inför femårsdagen var också viktiga. Det inlägget tar upp hur det praktiskt gick till när jag hade kraschat och fick hjälp. Nedanstående citat är från inlägget.

“Vad jag inte anade då, var att detta läkarbesök var början till min utplåning, min “död”. Det blev inte så att behandlingen och några veckors vila ordnade upp allt, så att livet kunde återgå till ungefär hur det var. Jag förstod det inte då, men en lång process av läkning började. Jag trodde att jag hade nått botten vid tidpunkten jag beslutade mig för att be om hjälp. Jag hade fel. Det var då jag verkligen började kana nedför sluttningen. För att kunna läkas, var allting tvunget att brytas ned först. Lager efter lager av självhat, kaos och illusioner var tvunget att skalas av. Det var nödvändigt för felaktigt läkta sår att öppnas upp. Skador som jag för länge sedan glömt skulle grävas upp.”

Åttaårsdagen

Jag hade lite glömt att det var dags för årsdag igen, men i förra veckan kom ett paket från min vän i Italien. I paketet fanns, utöver alla godsaker och plock som det brukar finnas med när det kommer paket från Italien, en liten nyckelring märkt med 8 januari. Och jag brast i storgråt, sittandes på golvet bland presentpapper, aromaoljor och italienska kex.

Det var första gången någon visade att de förstod hur otroligt betydelsefull dagen är för mig, utan att jag först informerar dem om att det är årsdag.

Åttaårsritual

För ett par timmar sedan gjorde jag en liten ritual för att förstärka kärleken till mig själv. Helt spontant och utan någon vidare tanke började jag städa och göra i ordning min “altare”.

Mycket ljus och mycket grönt ville jag ha där idag – eld och jord representerat. Vatten i ett champagneglas och tända rökelser – luft och vatten representerat. Utöver vanlig masala och salviarökelse, så renade jag också med palo santo och tände rosenblad för att stärka de kärleksfulla energierna.

På altaret fanns en drös olika kristaller, jag som aldrig kan begränsa mina val. Rosenkvarts för villkorslös kärlek, självkärlek. Ametist för beskydd och andlig kommunikation. Bergkristall för förstärkning av allt. Rodonit för förlåtelse och enklare meditation. Grön aventurin för hjärtchakrat och grön kyanit som frekvenshöjande.

Många hjärtan och en kanelstång var också närvarande. Jag vet inte varför kanelstången var nödvändig, men den kändes viktig. Som vanligt valde jag saker till altaret helt intuitivt. Älska dig själv, ville mitt högre jag förmedla. Fira kärleken till dig själv!

En tom anteckningbok hade jag tillgänglig när jag började. För när har jag inte en tom anteckningbok tillhands?

Jag kallade på Moder Jord, mina guider och några änglar för att assistera i meditation. Och jag lärde mig precis hur stark min egen, inre vibration – eller vad jag ska kalla det – har blivit.

Tacksamhet. Så mycket tacksamhet. Tänk vad mycket fascinerande saker jag hade gått miste om, om jag fortfarande hade för vana att dämpa allting med alkohol.

51 Comments

 • Hannas krypin

  Jag visste inte att du är nykter alkoholist. Vad fint att du har inlägg för alla årsdagar. Kan tänka mig att du har gått igenom en enorm personlig utveckling under de här åren. Jag ska läsa dina årsinlägg också!

 • Jennysvardag

  Stort grattis till din årsdag som nykteralkohollist. Jag blir verkligen imponera av att du har klara hela 8 år. Jag förstår verkligen hur stor 8 januari är för dig. Så fint att du fick en nyckelring med ditt årsdatum på.

 • Kathrinea

  Åh grattis på 8års dagen! Det är riktigt starkt jobbat och verkligen en dag värd att fira på alla sätt och vis! Visste inte vad rosenkvart stod för, har själv en oslipad rosenkvart som jag hittade på en gräsmatta mitt ute i skogen för typ 15 år sedan. Måste varit någon som tappat den för knepigt ställe för en sådan att vara på känns det som ‍♀️ Har alltid varit helt besatt av den av någon anledning och sover till och med med den ibland, inte jätteskön att råka lägga sig på mitt i natten men ändå haha

 • Emma

  Vilken resa du har gjort! Blev väldigt rörd av att läsa detta. Att stanna upp och känna tacksamhet är så viktigt för alla människor, oavsett bakgrund. Ta hand om dig.

 • Sandra

  Först av allt grattis min fina bloggvän, vilken väg du vandrat och fortsätter göra ❤
  Vilket fint altare, jag vill oxå ha ett, men jag vet ännu inte vart eller hur. Jag vet dock att jag vill blanda min tro med min mediala del ❤
  Kram

 • Anna

  Wow, du är GRYM kirsi! grattis på 8 årsdagen av nykterhet. Så stark du är som tar dig igenom allt och jag vet du haft många dippar men att du ändå klarat dig igenom dem är stort! ge dig själv en klapp på axeln idag för det förtjänar du❤️

 • Chanelle

  Stort grattis till dig och din 8års dag! Det var verkligen inspirerande att läsa och så fint att du har en ritual och skrivit en text för varje år! Vilken vacker present du fick av en väldigt fin vän❤

 • Hanna

  Så fin vän som skickade det paketet och stort grattis till dina första 8 år. Grym du är, inte alla i din sits som skulle klara det. Jag hoppas du är genuint stolt över dig själv.

 • Emelie

  stort grattis, 8 år är ju grymt jobbat av dig! Jag förstår verkligen att den 8 januari därför måste vara en viktig dag för dig! Bra jobbat! 🙂

 • Fröken Rödlök

  Först blev jag så himla glad när du förklarar varför 8 Januari är så viktig för dig och jag förstår varför, du är riktigt grym och du skall ha ett stort grattis! När jag fortsatte att läsa om din vän från Italien som förutom alla godsaker också skickade nyckelringen reste sig håren på armarna. Rös till, vad himla fint det är när en vän faktiskt förstår hur viktigt en viss grej är och visar det på detta sättet.. Underbart.

 • Anna

  Vilket fint inlägg. Jag blev väldigt berörd av presenten, som jag förstår betyder mycket för dig. Även din historia berör och det är så fint att du delar med dig av den till oss.

 • Annica

  Åh, stort grattis på din årsdag! Jag önskar dig all lycka i livet!
  Min pappa var själv nykter alkoholist och han sa själv att ett enda glas skulle förstöra alla år av nykterhet, så han höll sig helt borta från det. Tyvärr fick han katastrofala sjukdomar pga sitt missbruk så han dog av detta 2016.

 • Lillan Kind

  Det är så gripande och samtidigt hoppfullt att läsa dina ord! Stort grattis på 8-årsdagen! Så otroligt stark du måste vara som har klarat att ta dig ur beroendet av alkohol. Med hoppfullt menar jag att även när det är som allra mörkast och inte en ljusstrimma i tunneln i ett liv, så finns där ändå en sån otrolig styrka som övervinner hemska svårigheter. Jag ska läsa de andra inläggen också.

 • Michelle

  Asså tycker det är så bra gjort att du är nykterist . Man behöver inte dricka för o ha roligt o man kan skippa alkohol för det är inte det viktigtaste i världen . Tycker det är starkt utav dej att du delar med det här grattis till 8 år

 • Kamilla

  Grattis och framför allt så bra gjort av dig att bli fri från alkoholen. Hoppas att du firar dig själv ordentligt idag med det bästa som du vet. Grymt jobbar!!!

 • Björn

  Fint av dig att fira din 8års dag som nykteralkoholist. Starkt jobbat, och va fint att ha en ritual kring det med där du går igenom dig själv. Verkligen imponerande. Fina bilder med ser mysigt ut.

 • Elisa

  Grattis på årsdagen! Så spännande med en ritual för att förstärka kärleken till dig själv. Skummade dina tidigare inlägg gällande 8 januari, och vilken resa du gjort. Så fint att du delar med dig!

 • Fnulan

  Jag måste börja med att säga att jag ÄLSKAR din header. Och när jag läser din fantastiska hyllning till dig själv och du ska hålla hårt i ditt firande. Du är värd att fira varje dag <3

 • Sara

  Åtta år? Grattis vill jag inte säga då jag associerar det med typ lottovinster och här förstår jag ju att det har krävts en hel del övertygelse, självkontroll och kämpande för att nå dit där du är. Istället säger jag som det är, ditt inlägg gör mig glad, du sprider ljus med det -tack!

 • Johanna

  Åååh grattis på din årsdag. Du är verkligen grym! Så himla stort och framför allt starkt. Förstår att det är en stor dag, det är, precis som du skrev, dagen då ditt liv började. Wow<3

 • carro

  Förstår att detta är en stor dag för dig och att den betyder väldigt mkt för dig.Så starkt gjort av dig att söka hjälp och du har verkligen visat att allt går bara man vill.Grattis på 8 årsdagen

 • Mirre

  Waooow stort grattis till dig hela 8 år och det är grymt. Tycker även det är fint och även modigt att skriva om det här, så öppet och ärligt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.