Andlighet

Min andlighet och min tro

Det är många som har uttryckt intresse för den andliga delen av livet och jag har länge haft för avsikt att berätta om hur jag upplever saker. Jag har skjutit det framför mig, för det blir alltid så stort för mig. Det finns flera lager och “det beror på”-aspekter rörande allt. Vissa saker är extra svåra att förklara och vissa saker förstås inte av andra, hur mycket jag än försöker vara pedagogisk och förklara med liknelse efter liknelse – folk har en förkärlek till att verkligen haka upp sig på ord och detaljer, utan att vara intresserade av att förstå helheten. Och det blir jättejobbigt för mig då.

De senaste veckorna har jag försökt strukturera och kategorisera olika delar, men allt hänger samman så det blir bara en enda pannkaka av allt. Så jag tänkte bara rabbla på. Antagligen blir det osammanhängande och rörigt, så jag uppmuntrar verkligen frågor om det blir luddigt och jobbigt.

Början och benämning

Min tro och den andliga delen av mitt liv har inte alltid sett ut som den gör nu. Söker man i inlägg några år tillbaka, så kan man se hur annorlunda det har varit.

Större delen av mitt vuxna liv har jag betraktat mig som agnostiker, ibland på gränsen till ateist. Men som jag skrev i ett inlägg för många år sedan, så har jag många gånger försökt tro på Gud och Jesus på en religiös nivå, men lyckades aldrig med det perspektivet jag hade då.

Förändring

Sedan kom min krasch 2011 och allting började förändras. Jag förändrades och det gjorde mitt existentiella perspektiv också.

Jag har egentligen alltid trott på “det övernaturliga”, på reinkarnation, spöken, aliens, karma och såna där saker. Efter 2011 drogs jag mer och mer till andlighet. Jag gick på healing, började meditera, hittade kristaller, tarotkort och böcker. Mängder och mängder av böcker.

Under några år, uppskattningsvis mellan 2012-2014, föll jag in i spåret som jag kallar för “mainstream andlighet”. Det är där man pratar om andra sidan, andar, änglar, att man måste öppna och stänga sig osv. Det spåret är ett där det finns många regler om hur, var, varför och vem som ska göra vissa saker. Här är saker ganska rädslobaserade och ytliga på ett sätt. Saker har en väldigt tredimensionell energi och går sällan djupt in i nånting alls.

Jag gled ur det här spåret och färdades vid sidan av, längs med, ganska länge. Runt 2015-2016 började jag svänga bort mer från det stadiet. Det var inte ett ställe för mig att vara kvar på, utan jag behövde ta mig annanstans.

Min religion

Många tycker att min tro hamnar under kategorin New Age, och det kanske den gör, men jag känner inte att den riktigt hör hemma där. För även om New Age är en bred kategori, så känns den också begränsande. Min tro vill inte begränsas. Den är ett hopplock, en sammansättning av detaljer från alla möjliga olika religioner och traditioner, på ett sätt som passar mig.

Jag är ganska säker på att jag ägnar mig åt traditioner från alla de stora världsreligionerna (även om jag fortfarande anser att organiserad religion är till stor del rädslobaserat och gör mer skada än nytta). Sådant som är heligt för mig har influenser inte bara i buddhism, hinduism eller de abrahamistiska religionerna, utan också i hedendom, wicca och shamanism. Antagligen finns det detaljer från andra trosuppfattningar och traditioner som jag inte minns nu. Det visade sig att jag till och med lever delvis efter satanismens budord.

För mig är det rätt att plocka och väva samman på det här viset. Och jag tror att det är lite så det är meningen att vi alla ska ha vår egna, personliga och unika religion.

Gud

Jag tror på gud, men inte i den bemärkelsen som de abrahamistiska religionerna lär ut. Gud är inte en extern varelse som styr och ställer med sina villkorade kärleksförklaringar och skrämseltaktiker. Det här sättet att framställa gud som en separat (manlig) entitet med mänskliga attribut och beteenden är mitt främsta bevis för att organiserad religion är baserad i rädsla.

Gud är inte något som begränsas till en entitet, område eller beteende. Gud är allting. Precis allting. Allting. Gud är den energi som är allting. Gud är universum. Gud är en känsla och en tanke. Alla planeter. Du och jag. Våra tankar. Känslor. Andliga vägledare. Djävulen och demoner. Alla gudar och änglar och aliens. Gud är precis allting.

Och vi är alla ett. Vi är alla samma. Ja, vi är tredimensionella individer när vi är här på jorden, men vi är fortfarande gudomliga varelser, förlängningar av gud. Inte avskärmade och ensamma, utan i ständig kontakt med gud och allting.

Energi och medvetande

Allting är energi, allting vibrerar och allting påverkar allting. Eftersom vi alla är gudomliga varelser, kopplade till universums samlade medvetande, är vi kapabla till så mycket mer än vi tror att vi är.

Vi kan alla hämta information från universum (intuition, tarotläggningar, etc), vi har alla läkande förmågor och vi kan alla utnyttja den magi som moder jord och universum tillhandahåller.

Vi har också en fri vilja. Vi är fria att tro vad vi vill, att leva som vi vill. (Nej, det betyder inte att det är okej att gå runt och skada folk bara för att man “vill” det. Inte haka upp på smådetaljer nu.)

Det finns ett större perspektiv som vi ofta har svårt att förstå, men som vi alla definitivt kan ta del av om vi väljer att göra det. Vi alla en mycket större påverkan på våra liv och situationer än man tror. Vi väljer själva, till exempel, våra föräldrar och de förutsättningar vi föds in i.

Syfte

Varför tror jag såna här saker, som är “konstiga” och triggar de flesta nå otroligt? För att det känns rätt för mig. Jag finner så mycket styrka i både att veta (jodå, jag vet) att jag inte är ensam och att kraften ligger hos mig. Jag tvingar ingen annan att tro, tänka eller tycka som jag, men om jag kan inspirera någon att leta efter sin egen sanning, så är jag glad.

Visst är det en konstant bergochdalbana av att bli indragen och insnöad i vardagliga bekymmer, mänskliga regelverk och gamla trauman. Men mitt allt kaos har jag ändå en trygg och stadig punkt att återvända till. Jag har meditationer, ritualer och kontakt med mina andliga vägledare. Precis på samma sätt som alla som väljer vilken religion som helst.

Nu har jag redan skrivet långt över tusen ord, och jag har bara börjat. Det kommer fler inlägg om andlighet, var så säker på det.

 18 Comments

 • Therese Carlsson

  Väldigt intressant =) jag önskar jag kunde vara med medtaglig till dom andliga så jag kunde prata med min mamma en sista gång. Skulle gärna vilja veta att hon har det bra där hon är. Ibland känns det som hon är han men jag vet ju inte om det bara är i min skalle.

  Kan du inte skriva lite mer om det andliga hur man får kontakt med dom ?

 • Hannas krypin

  Vad intressant att läsa! Jag har en kollega som är lite som du. Tar det hen tror på från olika religioner och gör det till sitt eget. Jag med min kristna bakgrund har svårt för new age men det är intressant att läsa om andra sätt att tänka.

 • A

  Själv är jag kristen, så mig tilltalar inte detta, men jag tycker det är intressant att läsa om enskilda personers tro och sätt att uppfatta andlighet, då jag också är religionslärare. Det är jätteintressant att lära ut olika religioner och livsåskådningar och då är det också extra bra att ha fått ta del av hur olika personer tror, inte bara det som man lärt sig i böckerna.

 • Diana Saelöen

  Jag tyckte inte alls att det blev rörigt eller en pannkaka av allt… tvärtom, väldigt tydligt och bra. Ett intressant inlägg. Själv är jag medlem av Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga och tror på att alla har en fri vilja ( utan att för den skull få liv att begå brott eller vara ond) och också att få tro på vad man vill. Tycker om att läsa om vad andra tror på ❤️

 • Åse

  Intressant. Jag tror på energi och andevärlden. Min mamma och syster är väldigt mottaglig. Jag är glad att jag inte är de lika mkt

 • Sandra

  Inte alls rörigt, jag förstår precis hur du menar. Jag tror också på en större energi. Jag är troende med protestantisk tro och tror på mycket av deras läran, men jag tror inte heller på en gubbe utan mer en energi. Jag har fått tillåtelse att tänka så via mina meditationer då jag hade svårigheter med detta i början av min andliga resa.

 • Amanda

  Jag tror inte heller på det sätt som kristna gör utan jag tror mer att om det finns en Gud så älskar Gud oss oavsett vilka vi är och vad vi gör. Jag skulle dock inte påstå att jag själv tror på Gud. Intressant jag visste inte att satanismen hade budsord. Berätta mer om deKram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.