Andlighet

Blomstermåne, älvmåne

Javisst, det är åter dags för den där underbara fullmånen. Nu igen. Imorgon 7/5, kl 12.45 för att vara exakt.

Det har varit lugnt på bloggfronten för mig ett tag nu. Jag har prioriterat andra saker och har inte alls varit inspirerad att skriva. Jag skulle inte skriva om den här vackra månen heller, utan hade redan lagt mig i sängen efter duschen och var helt inställd på att försvinna bort i någon bok för resten av kvällen, när jag fick signaler om att jag ska skriva ett inlägg om månen.

Nu, på en gång, för att det är någon som behöver läsa mina ord. Och så är livet ibland, att man behöver välja bort sin egen bekvämlighet en stund och ändra planer på kort varsel. Likt en trilsken småunge krävde jag universums hjälp, när jag ändå behövde gå upp och börja skriva. Ge mig inspiration då, om jag ska skriva nåt. Och inspiration, det har jag gott om nu.

Maj månads måne kallas för blomstermåne eller älvmåne. Personligen är jag väldigt förtjust i älvmåne. Tänk så vackert, när naturen börjar vakna till liv och morgondimman är mer tilltalande än någon annan gång på året. Försommaren glimtar till lite här och där, och man är bara sådär sugen och busig och livsglad. Älvmåne, så beskrivande och vackert.

För bara någon dag sedan (1a maj) firades sabbaten Beltane inom hednakulturen. Beltane är en fest för fruktbarhet, förnyelse och nystart. Elden har en stor betydelse på Beltane, både som symbol för sexualitet och passion, men också för att bränna bort det gamla för att bereda plats för det nya.

Våren och försommaren är en nystart, det är både förnyelse och fruktbarhet. Det är nu frön sås för framtiden, det är nu det som legat och grott i mörkret börjar komma fram. Blomstermåne, älvmåne.

Fullmånen imorgon kommer med energier som har samma effekt – de ska bränna bort det gamla och bereda väg för det nya. De ska så frön och avslöja det som har grott i mörkret. Så titta hur det ser ut i ditt liv. Vad är det för känslor och tankar som är aktiva? Hur ser det ut i omvärlden, både den som är nära och lite längre bort? Vad är det som bränns bort? Vad är det som sås? Vad avslöjas?

Blomstermåne, älvmåne. Bereder väg för eclipse season, som börjar redan den 5e juni med en penumbral månförmörkelse. Värt att notera också är att Venus, som vi under våren har sett lysa så stolt och starkt på kvällarna, försvinner i slutet av maj och förblir osynlig under några veckor, tills hon dyker upp igen i mitten av juni som den underbart vackra morgonstjärnan. Också det symboliserar en transformation.

Transformation är just nyckelordet. Vi alla genomgår en massiv transformation just nu, som i väldigt många fall är en mycket smärtsam sådan. Ibland, speciellt om man inte förstår vad som pågår, kan det vara till hjälp att komma ihåg att inte all förändring är dålig, inte all smärta är meningslös.

När jag var mitt inne i min dark night of the soul, så blev jag väldigt hjälpt av dessa två citat:

“For a seed to achieve its greatest expression, it must come completely undone. The shell cracks, its insides come out and everything changes. To someone who doesn’t understand growth, it would look like complete destruction.”
– Cynthia Occelli

“Sometimes when you’re in a dark place you think you’ve been buried, but you’ve actually been planted.”
– Christine Caine

Det är precis det som energierna i universum förmedlar just nu. Det är precis det som händer i världen just nu. Mänskligheten växer, utvecklas och förändras. De system som inte fungerar krackelerar. De inställningar, beteenden tankemönster som är skadliga mot någon del av planeten eller mänskligheten måste falla bort, så att vi gemensamt kan bygga upp system som är till nytta för alla. Girighet, kontroll, maktbegär och allehanda utnyttjande av andra har inte längre plats här.

Blomstermåne, älvmåne. Påminner oss om att förändring gör ont, att det ibland är kaotiskt och helvetiskt, och ibland helt utan tröst. Men den påminner oss också om att allting har ett slut. Allting. Så småningom lättar mörkret och förändringen är klar. Då vågar vi dansa i morgondimman igen och känna lust och pirr och längtan.

Blomstermåne, älvmåne. Tack för att du hjälper oss genom denna period av förändring. Tack för att du delar med dig av din styrka. Tack för att du lättar vår oro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.