Kaffemonster

Fyrverkerihelveten

Jag är ibland överdrivet harig och oroar mig ofta alldeles för mycket för saker som skulle kunna hända. Tänk vad mycket olyckor aldrig skulle hända om fler också var lite räddare och hade lite mer respekt för livsfarliga handlingar.

Visst är det vackert med fyrverkerier. Jag frågar mig dock, är det vackra verkligen värt att riskera så stora skador som fyrverkerierna kan medföra? Alldeles för ofta är det någon som spränger bort händer och ansikte, orsakar bränder eller dör på grund av att folk helt enkelt är för dumma för att förstå faran med fyrverkerier och smällare av olika slag.

Ja, det är 18 års åldersgräns på att köpa fyrverkerier. Ja, det står på förpackningen att man bör vara nykter när man hanterar smällare. Ja, det står också på förpackningen att man ska skjuta skiten på god avstånd från byggnader etc. Det framgår även att all publik ska befinna sig på säkert avstånd från avfyrningsplatsen. Verkligheten är dessvärre så att alldeles för många ger blanka fan i varningar och bestämmelser. De står bland folk, i närheten av bostadshus fulla som apor och skjuter av dessa. De verkar ha ett väldigt barnsligt tankesätt, de tror att de är odödliga och har en föreställning om inget ont kan hända dem.

Ta grannen här ovan till exempel. Hans hjärna verkar inte vara kapabel till något tänkande över huvudtaget. Förra nyårsafton parkerade han med sina fyrverkerier och två barn alldeles för nära porten. Jag blev riktigt arg och talade om för honom att det inte är acceptabelt och att han vackert får gå en bit bort, helst ända bort till gräsplanen på andra sidan vägen. Efter mycket om och men gick han muttrande två meter längre bort från huset. Fortfarande mitt bland folksamlingen och alldeles för nära huset. Jag gav upp och gick, jag tänker då inte bli skadad på grund av hans dumhet. Och nu, hela december i princip, har han återigen skjutit av små raketer och smällare precis utanför porten. Dumjävel.

Tidigare idag smällde det en del precis nedanför vardagsrumsbalkongen igen. Tänkte att nu är det grannfan igen och denna gången ska jag gapa åt honom och be honom fara och flyga. Till min förvåning var det ett gäng småungar i dotterns ålder som stod där med en bunt såna där visslande raketer i handen. Samtliga helt utan ytterkläder och en av dem hade bara tofflor, utan strumpor på fötterna. Herrejösses! Vad är det för förälder som skickar ut sin halvnakna sjuåring med en bunt smällare och en tändare? Jag var på väg ut för att fråga ungarna var de bor så att jag kunde gå och skälla ut föräldrajävlarna, men de hann springa iväg.

Folk gnäller alltid om att man ska tänka på de stackars djuren som blir rädda, och därför låta bli fyrverkerier. Men vem tänker på de stackars människor som gör sig illa på grund av detta djävulens påfund? Det verkar vara ont om sådana tänkare.

Hur vore det om någon galning i bestämmande position kunde få lite vett i sig och se till att förbjuda (åtminstone allmän försäljning) av fyrverkerier helt och hållet? Vore det inte så mycket bättre om nyårsfyrverkerier endast fick hanteras av certifierad fackman?

Jag blir så arg på folks dumhet.

3 Comments

  • mamma

    Så sant, så sant! Du har helt rätt i allt du skriver! Jag är en harig en som aldrig skulle våga mig på en raket, förr i tiden våga jag tända på ett-öres, tyvärr finns dom inte mer 🙁 Det är inte bara djuren som blir rädda, det finns faktiskt människor också som är rädda! Läste för pappsen och han som jag tycker du gör helt rätt att påpeka för vissa människor vad som gäller <3 Du är stark i det du vill, kanske en skribent i en tidning 🙂 Ha det gött och gott nytt år på dig, vår älskade dotter <3

  • Sanna

    Äntligen någon som tycker som jag, jag tycker fyverkerier endast skall få hanteras av någon aragör på avsedd plats. Allmänheten borde inte, INTE få köpa och smälla dem hur som helst med tanke på att ingen följer reglerna endå och det värsta är att många slider av detta som ex hundar, barn som skadar sig eller gammla som faktiskt är rädda för sådant som smäller pga att det varit med om krig. Min mormor bla hon är livrädd för smällare då hon flydde som 13 från kriget i estlad, hon mår jättedåligt varje år pga detta. Sen är det hämskt med alla föräldrar so köper smällare till sina barn och ennuvärre inte är med och har dem under uppsikt när barnen leker med dessa.

    Hoppas det är bra med dig gumman och ha ett gott nytt friskare och måbättreår nu massa varma kramar din vän sanna <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Säkerhetsåtgärd: Svara på följande *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.